Kaakje (biscuitje of meelkoekje) is een benaming die in sommige Nederlandse dialecten gebruikt wordt voor een bepaald soort koekje, dat rond kan zijn, zoals het mariakaakje, of rechthoekig. Het gaat dan om een koekje dat knapperig is, licht van kleur, en droog. Een kaakje met kokos en suiker bestrooid wordt wel Brusselse kermis genoemd. Supermarktketen Albert Heijn heeft zijn kokosbiscuitjes Zaanse kermis genoemd. De eerste kaakjes werden in de 18e eeuw gemaakt. Dit waren echter geen kaakjes zoals we die nu kennen. De kaakjes hadden meer weg van cake. Dit heeft te maken met het feit dat het Nederlandse woord ‘kaakje’ afgeleid is van het Engelse woord ‘cake’.
Het is nog steeds terug te zien aan het deeg dat kaakjes vroeger op cake leken. Het vertoont namelijk veel overeenkomsten met cakebeslag: het deeg is bijvoorbeeld erg smeuïg. De kaakjes/cake-verwarring is trouwens niet de enige van zijn soort. Het Engelse woord ‘cookie’ is op zijn beurt afgeleid van het Nederlandse ‘koekje’. Het navigeren in 18e-eeuwse kookboeken met recepten voor koekjes, kaakjes en cake is in deze dagen dus een hele uitdaging.
Een waarschijnlijk onware anekdote beschrijft hoe toenmalig minister-president Willem Drees de Marshallhulp van de Verenigde Staten ontving door een mariakaakje. Bij aankomst van een vertegenwoordiger van de Verenigde Staten werd deze persoon in plaats van met een staatsbanket, met een kopje thee en een mariakaakje ontving. De vertegenwoordiger vond dat Nederland de steun blijkbaar hard nodig had, aldus de anekdote, en dat een land met een zo sobere minister-president het geld ongetwijfeld goed zou besteden.
Op dit moment is de grootste kaakjesproducent in Nederland Verkade. Daarnaast heeft Pally Biscuits ook een groot aandeel in de totale productie van kaakjes.
Ingrediënten (Maria kaakje Verkade)
Tarwebloem, suiker, plantaardige olie (palm), glucosestroop, lactose en melkeiwitten, rijsmiddelen (natriumcarbonaten, dinatriumdifosfaat, ammoniumcarbonaten), zout, aroma’s.