Konfijten is het garen van producten in ganzen-, eenden- of varkensvet bij een temperatuur van maximaal 80 °C. Taaiere of minder malse vleessoorten, delen zoals hals en onderrib, voor- en achterbouten van wild en poten en nek van gevogelte zijn voor deze bereiding bij uitstek geschikt. Ze worden eerst 24 uur droog gemarineerd in grof zeezout, knoflook en kruiden. Daarna worden ze afgespoeld, gedroogd en in vet gekonfijt (gegaard). Na het garen wordt het product in het vet afgekoeld, in een schone pot of schotel gedaan en afgedekt met vet. Onder deze vetlaag rijpt het vlees verder.
Vis konfijten
Garen van vis is iets delicaats. Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat. Voeg kruiden en knoflook toe aan de (olijf)olie waarin je de vis konfijt.
Konfijten van Fruit
Konfijten is het bewaren van fruit door het in te leggen in suiker. Suiker heeft een conserverende werking, waardoor het een ideale manier is om de fruitoogst langer te kunnen bewaren.
Voorbeelden van het conserveren van fruit door gebruik van suiker zijn oa Jam, marmelade en confiture, Turks fruit