Een zuiglam is een lam dat nog onder de moeder loopt. Over het algemeen worden zuiglammetjes binnen 4 maanden geslacht. In Frankrijk worden de lammetjes heel jong geslacht, met een leeftijd van 4 tot 6 weken. Zuiglam heeft een unieke smaak. Het vlees is bijna melkachtig en ontzettend romig, een uniek karakter binnen het lamsvlees. Dit komt door het feit dat zuiglammetjes nog niet of nauwelijks gras eten. Hierdoor wordt het alom bekende blanke vlees geproduceerd. Zodra een lam wat ouder wordt begint het gras te eten en verandert de kleur van het vlees naar roze. Bovendien wordt het wat vetter en ook wat sterker van smaak.
In Nederland slacht men lammetjes gewoonlijk na 10 weken. Hierdoor heeft het vlees een betere vlees/botverhouding, wat voor een betere smaak zou moeten zorgen. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd.
Op deze link vindt u een aantal klassiek recepten met Zuiglam
Op deze filmpjes zie u hoe in de voormalige keuken van John Halvemaan slager Herman Mulder een zuiglam uitbeent.