Matses zijn dunne ronde ‘koeken’ gemaakt van ongerezen deeg. Ze worden gegeten tijdens het joodse Paasfeest. Als herinnering aan de uittocht uit Egypte toen de Israëlieten, bevrijd van hun slavenarbeid, mochten wegtrekken naar het Beloofde Land. Als reisproviand bakte men koeken van ongerezen deeg, aangezien er geen tijd was om brooddeeg te laten rijzen.
Volgens de joodse wetten mag er nog altijd in de Paasweek geen gistdeeg in huis voorhanden zijn. Maar ook velen die geen enkele binding hebben met het joodse geloof. Eten in de Paastijd graag matses (bijvoorbeeld met boter en bruine suiker).
Vroeger waren In Nederland enkele kleine fabriekjes die zich bezighielden met het maken van matzes. Hollandia Matzes uit Enschede de grootste fabrikant van de bekende matzes in Nederland en de grootste. In 1933 werd dit Joodse bedrijf opgericht. Het bedrijf staat onder rabbinaal toezicht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, wat betekent dat de gemaakte matzes ook koosjer zijn.
De machinale productie van matses, Joods Paasbrood, in een fabriek en het bakproces zoals dat in de 17e eeuw gevolgd werd. Geen geluid. Deze video toont de veronderstelde productie van matten, Joods paasbrood, in een broodfabriek, evenals het handmatige productie- en bakproces dat stamt uit de 17e eeuw. Engelse ondertiteling biedt vertalingen voor de tekst. Producent: Polygoon-Profilti Gepubliceerd: 28 maart 1937