De naam mayonaise is afgeleid van ‘sauce mahonnaise’, oftwel de saus van Mahón. Mahón is een plaats op het Spaanse eiland Menorca (Minorca).
Hoe de saus precies aan zijn naam komt is niet duidelijk. Het volgende verhaal wordt wel genoemd. In 1707 veroverden de Engelsen het eiland Menorca, dat een strategische positie in de Middellandse Zee inneemt. In 1756 veroverde de Fransen het eiland op de Engelsen en vestigden hun hoofdkwartier in Mahón. De Engelsen legden een beleg om de stad, waardoor de proviandsituatie sterk verslechterde. Daardoor moest de kok improviseren en maakte de weinige voorradige bestanddelen een koude saus. Deze saus vergaarde een grote populariteit en werd na het beleg bekend als ‘sauce mahonnaise’.
Voor mayonaise zijn een aantal items wettelijk vastgelegd. Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat.
Het verschil tussen mayonaise en frietsaus
Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën.
Op deze link vindt u klassieke gerechten met mayonaise.
Mayonaise maken met behulp van een staafmixer gaan super snel. Doe een heel ei, mosterd, azijn peper en zout naar smaak in een hoog bakje. Meng het met de staafmixer en voeg langzaam de olie er aan toe. Arjan Buwalda laat u zien hoe hij dit vers mayonaise maakt.