De merlot heeft de reputatie de wederhelft te zijn van de cabernet sauvignon. Beide druiven omarmen elkaar immers in het Bordeauxmengsel. Toch zijn er in de Bord eaux regio’s waar de merlot in de assemblages de hoofdrol speelt, hooguit terzijde gestaan door beide cabernets die voor wat ruggengraat zorgen. Recent bouwde de merlot een wereldwijde reputatie op – en met perspectief. In toenemende mate zien we steeds opwindender cépagewijnen verschijnen, onder meer in ZuidFrankrijk, Noord-Italië, OostEuropa en landen in de Nieuwe Wereld. Wijnstijl: In de Bordeaux, het bolwerk van de cabernets, profileert de merlot zich met een eigen wijnstijl:. De blauwe druif geeft donkertonige wijnen, fluwelig tot bijna zijdeachtig, soepel en sappig en met een aantrekkelijke, pruimige fruitsmaak. De druif rijpt eerder en geeft een royalere opbrengst dan de cabernetdruiven. En vooral: de merlot heeft minder (en minder agressieve) tannine. Daardoor draagt de druif bij aan de romigheid van de wijnstructuur. Tot de schakeringen behoort een besachtig aroma dat neigt naar zwarte bes, zwarte kers, braam en vijg. De kruiderij gaat richting drop, laurier en leer. Andere smaakelementen zijn paddestoel en cacao. Rijping in eiken vaten is gewenst; ze geeft de wijn de gewaardeerde finishing touch.
