Maximale lengte 30 cm, meestal 10-20 cm. Egaal rode of roze kleur. Korte snuit met twee grote kindraden. De kop maakt ongeveer een lijke Noordzee tot Senegal; Middellandse en Zwarte Zee. Tot op heden niet in de Nederlands Belgische kustwateren waargenomen (wel in de Duitse Bocht). De meeste exemplaren worden voor de Franse kust gevangen. Mul vindt je vlak boven de bodem in grote groepen, scholen, genaamd. De mul is belangrijk voor de beroepsvisserij, want het is een smakelijke vis die vaak vers verkocht wordt en op diverse manieren kan worden bereid. Door dat de kop relatief groot is en de vis relatief klein is blijft er weinig visvlees over, wat de populariteit van de vis voor consumptie afremt. Mul heeft een delicate smaak.
De mul wordt wel eens verward met de rode poon, wat begrijpelijk is want deze vis ook rood en uiterst smakelijk. Met het opwarmen van het zeewater ziet men hem op de Nederlandse afslagen steeds vaker.
Wordt in de vangst in West-Europa niet onderscheiden van M. surmuletus (mul, zeebarbeel). Lekker gezond vet 5%; Eiwit 19%.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met mul/zeebarbeel.
Vermaard viskok Imko Binnerts demonstreert het schoonmaken en fileren van een mul.