De eerste versie van de negerzoen zoals wij hem nu kennen werd ongeveer 200 jaar geleden voor het eerst gemaakt in Denemarken, waar ze de lekkernij flodebolle noemen. Later volgden andere landen, en zo kwam er de Negerkuss of Mohrenkopf in Duitsland, de Tete de Negre in Frankrijk de Negerinnentet in België en bij ons in Nederland ging men de Negerzoen maken en verkopen. Zij maakten allemaal een luchtig schuim dat werd gehuld in een laag chocolade. Later werd in al deze de naam aangepast.
Waarom wordt de naam negerzoen niet meer gebruikt?
Het kan goed zijn dat u wel bekend bent met de naam “negerzoenen”, en zich afvraagt waarom dat wij deze term niet meer gebruiken maar het tegenwoordig hebben over “chocozoenen”. Daarom willen we u graag opheldering hierover geven. Wij hebben het altijd over chocozoenen omdat de naam negerzoenen, waar natuurlijk het woord neger in zit als racistisch of discrimineren kan worden ervaren. In 2005 heeft de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname er voor gestreden om de naam aan te passen. En dat is ook gebeurt.
In het kort: De naam negerzoen is in 2005 aangepast omdat deze als discriminerend of racistisch kan worden ervaren.
Wat is de nieuwe naam van de negerzoen?
Na de afschaffing van de term negerzoenen zijn er verschillende termen die gebruikt worden. Dit zijn onder andere: zoenen, schuimzoenen, chocoladezoenen, feestzoenen, chocozoenen. Er is dus een verscheidenheid aan termen gekomen. Maar de meest gebruikte term om de smakelijke chocolade met schuimvulling te omschrijven is toch wel “chocozoenen”.
In het kort: De nieuwe naam van negerzoenen is chocozoenen.
Nederland
Een vroege foto van de bereiding van chocozoenen bij fabrikant Buys, jaren twintig In Nederland adverteerde een Bredase firma al in 1915 met negerzoentjes, maar de stap naar industriële productie werd pas na de Tweede Wereldoorlog gezet door bakkerij B.P. Buijs Banket en biscuit in Oudenbosch. In Nederland zijn ook andere fabrikanten met deze zoetwaren op de markt gekomen, waaronder Dickmann’s.
Buijs was sinds 1890 actief als banketbakker en kwam in 1920 met de negerzoen. Het handwerk werd in 1957 in navolging van West-Duitsland vervangen door machinale productie en uiteindelijk konden er 350.000 chocozoenen per dag geproduceerd worden. Buijs stootte de andere bakkersproducten af en wijzigde vanwege export naar het buitenland zijn naam in Buys. Branchegenoot Van der Breggen BV in Tilburg nam in 1997 de fabriek over en verplaatste in 2003 de productie naar Tilburg. In 2006 werden er 25.900 chocozoenen per uur geproduceerd, meer dan honderd miljoen per jaar.
Hoe maak je negerzoenen?
Hoewel er natuurlijk meerdere manieren zijn om negerzoenen (of chocozoenen) te maken, zullen we hier de meest gang bare manier uitleggen. De basis van de negerzoen wordt gevormd door een wafeltje. Er wordt eiwit met suiker geklopt, en daar wordt een kokende siroop op gegoten tijdens het kloppen. Aan het mengsel kunnen meerdere smaken toegevoegd worden. De warmte die de siroop afgeeft zorgt er voor dat het eiwitmengsel langzaam gaart en opstijft. Het mensgsel dat inmiddels op het wafeltje is gespoten is na enkele uren zo goed opgesteven dat het ondersteboven in gesmolten pure, melk, of witte chocolade gedoopt kan worden. Vervolgens kan er eventueel nog een topping op gedaan worden. Even laten afkoelen nog en voilà! de negerzoen/chocozoen is klaar! lekker genieten van deze chocolade lekkernij.
Ingrediënten van: Buys Zoenen 12 stuks ( Negerzoenen ) glucose-fructosestroop, suiker, geharde plantaardige oliën, tarwebloem, stabilisatoren (sorbitol en E422), magere cacaopoeder, eiwit, emulgatoren (E492 en sojalecithine), aroma, zetmeel,(tarwe) , plantaardige olie, rijsmiddel (E500).
Tekst: o.a. https://www.chocozoenen.com
Bestel dus snel hier een smakelijke