Panettone is een Italiaans luxe vruchtenbrood. Het is gevuld met krenten, rozijnen en fijngesneden gekonfijte sinaasappel- en citroenschil. Het brood is van oorsprong een specialiteit uit Milaan. Met de kerstdagen is panettone, feestelijk verpakt in cellofaan en met linten eromheen, te koop.
De hoge, cilindrische vorm is karakteristiek voor dit brood, evenals de fijne, luchtige structuur. Een panettone kan het beste, in plakken gesneden als cake, worden gegeten. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete hete dranken of een zoete wijn, zoals spumante of moscato.
Bij de traditionele bereiding werden vergiste rozijnen en niet volledig gekookt deeg gebruikt. De productietechnieken zijn echter gewijzigd. Dat is in verband met recente Europese verordeningen aangaande voedsel. De smaak is daarom tegenwoordig verschillend in vergelijking met die van traditionele panettone.
Het geheim van de kenmerkende kleverige textuur en pittige smaak van panettone is een Italiaanse gist genaamd lievito madre, of moedergist. Milaan is de geboorteplaats van panettone. Voor ongeveer 25 kilo panettone deeg wordt 1 kilo gist gebruikt.