Harde, volvette koemelkse rasp- en smeltkaas die ook past bij de borrel. Doorsnee 40 tot 50 cm, dikte 10 tot 14 cm, gewicht 20 tot 40 kg. De bleekgele zuivel is korrelig en aromatisch; de gladde korst verkleurt tijdens het rijpen van geel naar bruin. Afkomstig uit Brienz. Werd destijds vervoerd op de ruggen van muilezels. Mogelijk de reden dat de kaas ook wel sulle spalle (‘op schouders of rug’) wordt genoemd – een benaming die in het Duits terugkeert in Spalenkäse. De kaas wordt al 500 jaar in deze streek gemaakt en op dit moment zetten 30 uitverkoren kaasmakerijen de Sbrinz AOP traditie verder. Het zijn bijna allemaal familiebedrijven, waarvan sommige ’s zomers zelfs verhuizen naar chalets in de bergen. De Sbrinz is een kaas die zijn gelijke niet kent en zijn AOP zorgt voor een authentieke kwaliteit en een stevige brok culinair geluk.
De beschermde oorsprongsbenaming (AOP, Appellation d’Origine Protégée) waarborgt dat de kwaliteitsproducten in het gebied van oorsprong geproduceerd, verwerkt en veredeld zijn.
Ten minste 18 maanden gerijpt
Het vraagt tijd voordat deze pittige kaas uit Centraal-Zwitserland kan worden gegeten, veel tijd. De rijping duurt ten minste 18 maanden – hoe langer de opslag, hoe aromatischer en kruidiger het bouquet wordt.
Sbrinz AOP is de enige Zwitserse kaas die op drie verschillende manieren kan worden gegeten: wanneer hij 18 maanden oud is, kan hij in flinterdunne rolletjes worden geschaafd. In stukjes gebroken is hij vanaf 24 maanden een verrijking voor elke kaasplank of bij het aperitief.