Er zijn heel veel soorten en maten borden: risotto- en pastaborden, amuse- en gebakbordjes. Het belangrijkste van een servies zijn natuurlijk de diner- en ontbijtborden, want die worden dagelijks gebruikt. Voor een dinerbord is ongeveer 27 cm groot genoeg. Deze maat past ook prima op een onderbord. Een bord vanaf 30 cm is een onderbord maar wordt ook gebruikt wanneer het diner extravagant opgediend mag worden. Tegenwoordig zijn er zoveel soorten, maten en vormen borden dat het moeilijk om er een echte richtlijn op los te laten.
Uitleg en richtlijn bij servies en de maten.
Petit Four | 15 cm |
Tapas bord | 15 – 18 cm |
Gebaksbord/Sideplate | 18 – 21 cm |
Ontbijtbord | 21 – 25 cm |
Entreebord | 21 – 25 cm |
Dinerbord | 25 – 31 cm |
Onderbord | 28 – 31 cm |
Pizzabord/serveerbord* | 31 plus |
*Tevens bestemd voor toast, brood, enkelvoudige salade of compote enz. *Serveerbord (meerdere doeleinden zoals het serveren van broodjes, koude schotels, taart etc.)
Uitleg en richtlijn bij formaten schaalen
Dipschaaltje* | 10 cm |
Rijstschaaltje | 10 – 14 cm |
Side bowl | 14 – 18 cm |
Saladeschaal | 21 – 25 cm |
Pastaschaal | 21 – 25 cm |
Saladeschaal | 25 – 28 cm |
Pastaschaal | 25 – 28 cm |
Fruitschaal | 25 – 28 cm |
Serveerschaal | 31 cm |
*Meerdere doeleinden zoals het serveren van olijfolie, sauzen, wasabi, boter etc.