Deze zeldzame vogel zal je verrassen met zijn krachtige en delicate smaakspel. Het vlees is donker, roodachtig en heel anders dan de kip. De sneeuwhoender is vrijwel onbekend in de meeste keukens. Het seizoen van de sneeuwhoender loopt van augustus tot het einde van het jaar. De meeste mensen kennen deze vogel van het etiket op de whiskeyflessen van The Famous Grouse.
Als u weet of u een oude of jonge vogel heeft, kan dat u helpen te beslissen hoe u hem zou kunnen bereiden. Jonge vogels zijn 3-4 maanden oud. Het vlees is malser en minder sterk gearomatiseerd en kan worden gebakken of geroosterd. Oudere vogels moeten langzaam gegaard worden om de intense smaak vrij te krijgen en ervoor te zorgen dat het vlees mals is.
De jachttijd is in Schotland voor de Schots sneeuwhoen 12 augustus t/m 10 december.
Naam: Sneeuwhoen, Engels: Ptarmigan (Lagopus muta)
Lengte: 35 cm.
Gewicht: 450 tot 640 gram.
Dieet: Bessen, bladeren, stengelknoppen, zaden en bloemen. Juveniele vogels eten ook insecten.
Voorkomen: In de zomer – bruin met donkere strepen. In de winter – wit.