Suikerbrood is witbrood waar suikerklontjes in zijn verwerkt. Er zijn meerdere soorten suikerbrood in Nederland. De bekendste variant is het Friese suikerbrood (Fryske sûkerbôle). Verder bestaan er varianten zoals het Limburgse suikerbrood (sokkelbroed) of het Noord-Brabantse suikerbrood (klontjesmik). Het verschil tussen deze soorten suikerbrood zit in het suikergehalte; een Noord-Brabants suikerbrood bevat ongeveer 25% suiker, terwijl een Fries suikerbrood ongeveer 40% suiker bevat. Behalve suiker bevat een suikerbrood ook kaneel en gembersiroop. In Friesland was het traditie om een moeder suikerbrood cadeau te geven als ze bevallen was van een meisje.
De kaneel en gember zouden een de moeder sterker maken na de bevalling en haar in staat stellen om een goede moeder te zijn. Als de moeder was bevallen van een jongetje, dan kreeg ze krentencake.
Weet u nog meer bijzondere feitjes over suikerbrood. Mail ons dan naar info@gastropedia.nl
In het Amsterdamse restaurant Carstens maakt chefkok Rick van der Meij wentelteefjes van Fries suikerbrood met five spice.