In de vroegste Chinese geschiedenis van het theedrinken werden de bladeren in open pannen gekookt. In de Ming-dynastie was deze methode van theezetten niet goed genoeg meer. Het werd een gewoonte om de bladeren te laten trekken in heet water, in plaats van het water tegelijk te koken. Om de hitte van het water vast te houden, was er een nieuwe uitvinding nodig. Toen ontstond de theepot. Een bepaald soort kan die op onze theepot lijkt werd in China al eeuwenlang voor wijn gebruikt en deze werd aangepast voor het zetten van thee. Geleidelijk ontstond het idee van de theepot en tegen de tijd dat de Nederlandse ladingen thee van China naar Europa brachten, aan het eind van de zestiende eeuw, waren de theepotten die ze samen inkochten klein, breed van onderen en compact met brede tuiten die niet snel verstopt raakten met blaadjes. Het Chinese aardewerk was nieuw voor Europa en pas rond 1670 slaagden Nederlandse pottenbakkers erin de hittebestendige potten na te maken.
Twee succesvolle pottenbakkers uit Nederland, de gebroeders Elers vestigen zich in Staffordshire in Engeland. Dit was het begin van de Engelse aardewerkindustrie. De pottenbakkers waren erg onder de indruk van het fijne, doorzichtige Chinese porselein uit de Tang-dynastie. Het kostte de gebroeders samen met andere Europese pottenbakkers bijna honderd jaar om uit te vinden hoe het porselein gemaakt kan worden. In de achttiende eeuw begonnen de Engelsen pottenbakkers aardewerken en porseleinen theeserviezen te maken en werden namen als Wedswood , Spode, Worcerster, Minton en Derby beroemd. Hoewel deze vroege fabrikanten moeite hadden met het maken van grotere borden en schalen die niet krom trokken of braken tijdens het bakken, werd het kleinere theegerei gemakkelijker en met veel succes geproduceerd.
De vorm en grootte
De grootte en vorm van theepotten is door de eeuwen heen veranderd met de wisselende smaken en trends. De vroegere potten gebruikten 18e eeuwse rococo of neo-klassieke vormen en de bijzonder versierde stijl van de Victoriaanse-tijd. Tegenwoordig zijn theepotten verkrijgbaar in alle maten en soorten. Groot of klein, simpel, praktisch, sierlijk, kleurrijk of eenvoudig wit, met of zonder theefilter, eigenlijk alles wat je je maar kunt voorstellen.