Newe York in deze stad stond een majestueus gebouw, het eerste Waldorf Hotel genaamd, waar de lucht altijd vervuld was van de geur van heerlijk eten.. Het opende zijn deuren op 14 maart 1893, met een groots benefietconcert ter ere van het St.-Mary’s kinderziekenhuis.
Het evenement was een groot succes en haalde uiteraard de krantenkoppen, waaronder de prestigieuze New York Times. Het Mi-Carême-event vond precies in het midden van de vastentijd plaats en was een ware traktatie voor de zintuigen. Gasten werden ondergedompeld in een wereld van old school-luxe en -decadentie, een sfeer die alleen het Waldorf Hotel kon bieden.
Maar er was één man die nog meer bekendheid verwierf dan het hotel zelf: maître d’hotel Oscar Tschirky. Deze charmante heer werkte vanaf de opening van het hotel tot aan zijn welverdiende pensioen in 1943. Hij was niet alleen de maître d’hotel, maar ook een meesterchef in hart en nieren. Onder zijn invloed creëerde het Waldorf Hotel verschillende signatuurgerechten die tot op de dag van vandaag geliefd zijn.
Een van die beroemde creaties was de Waldorfsalade, die Tschirky speciaal bedacht voor het St.-Mary’s evenement. Deze salade, bestaande uit knapperige appels, selderij en romige mayonaise, was een sensatie voor de smaakpapillen. Het werd al snel razend populair onder de gasten van het hotel en ver daarbuiten.
In 1928 besloot Tschirky zijn culinaire geheimen te delen met de wereld en publiceerde hij een kookboek onder het pseudoniem “Oscar of the Waldorf”. Het boek bevatte natuurlijk het beroemde recept van zijn geliefde salade, die hij voor de gelegenheid verrijkte met walnoten. De combinatie van de zoete appels, knapperige selderij, romige mayonaise en nootachtige walnoten was een waar genot voor de smaakpapillen.
De Waldorfsalade bleef evolueren door de jaren heen, en hedendaagse varianten voegen vaak gehalveerde druiven toe voor een extra fruitige twist. Maar ongeacht de toevoegingen blijft de salade een klassieker die nog steeds fier overeind staat.
De legendarische Oscar Tschirky zijn allang overleden, maar zijn nalatenschap leeft voort in de vorm van de geliefde Waldorfsalade. Deze eenvoudige maar verrukkelijke mix van smaken en texturen blijft mensen betoveren en tot de verbeelding spreken. Of je nu denkt aan de gloriedagen van de Waldorf hotels, de hilariteit van John Cleese in Fawlty Towers, of gewoon geniet van een kommetje Waldorfsalade op een zonnige dag, één ding is zeker: dit gerecht heeft een speciale plaats in ons hart en blijft een tijdloze culinaire schat.