
De Waldorfsalade spreekt tot de verbeelding door de naam die de old school-luxe en -decadentie oproept van de begindagen van de Waldorf hotels. Of kent u de salade eerder van John Cleese en zijn onnavolgbare Fawlty Towers? Hoe het ook zij, op 14 maart 1893 opende het eerste Waldorf Hotel met een benefietconcert ter ere van het St.-Mary`s kinderziekenhuis. Het event haalde uiteraard de New York Times, die niets dan lof had voor dit Mi-Carême-event, dat exact in het midden van de vastentijd plaatsvond.
Nog beroemder dan het Waldorf Hotel zelf was de legendarische maître d’hotel Oscar Tschirky. Hij werkte er vanaf de opening tot zijn pensioen in 1943. Tschirky was naast maître d’hotel tevens een beetje de chef. Onder zijn invloed creëerde het Waldorf verschillende signatuurgerechten die tot op heden actueel zijn. De Waldorfsalade bijvoorbeeld, die hij creëerde voor het St.-Mary`s event.
De salade van appels, selderij en mayonnaise werd heel snel razend populair. In 1928 publiceerde Tschirky een kookboek onder pseudoniem van Oscar of the Waldorf. Hierin stond uiteraard het recept voor zijn salade die hij voor de gelegenheid verrijkte met walnoten. Deze salade is fris, snel, crunchy en barstensvol smaak. De hedendaagse versies van het klassieke recept voegen meestal nog gehalveerde druiven toe. Een klassieker die nog steeds staat als en huis.

