Eenvoudige broodjes van gistdeeg met een worstvulling, of, wat fijner, van bladerdeeg. In Brabant traditioneel voor na de nachtmis in de Kerstnacht of voor en carnaval, en hier en daar ook voor de slachttijd. Maar ook verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en in de lunchbox voor op school. En wie festivals bezoekt in Brabant, kan er vaak ook niet omheen: foodtrucks met worstenbrood. Ja, ze smaken ook heerlijk bij een biertje of borrel. Het Brabants worstenbroodje is een typisch broodje uit de provincie Noord-Brabant. Het broodje is ongeveer vijftien centimeter lang en is gevuld met een worst van gehakt (varkens).
In Antwerpen hebben de bakkers worstebrood op ’Kopperkensmaandag’, de maandag na Driekoningen, het definitieve einde van de Midwinterfeesten. Het worstenbrood in België is een broodje van brooddeeg, meestal bladerdeeg, waarin 1 of 2 worsten verwerkt zijn. Het wordt doorgaans warm gegeten.
In maart 2016 werd het Brabants worstenbroodje door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. Elke slager heeft zijn eigen recept om het gehakt te kruiden en elke bakker bakt het broodje op zijn eigen manier.
Worstenbroden werden vroeger door de slagers gemaakt. Ze maakten worst van de overschot van het vlees van de feestdagen en deden er een jasje van deeg omheen, zodat het niet opviel dat het in feite om oud vlees ging. Tegenwoordig worden worstenbroodjes bij veel bakkers en slagers verkocht. Deze worden echter niet met oud vlees gemaakt. Dat staat de gezondheidsinspectie niet toe. Wel is het toegestaan om separatorvlees te gebruiken. |