Zuurvlees wordt gemaakt van rund, paard en of varkensvlees, aangemaakte suiker, zout, peper appelstroop (cruciaal onderdeel wat vaak een familiegeheim is), bier, laurierblad en een gesnipperde ui. Om het geheel zacht te maken wordt azijn toegevoegd.
Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht.
Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop.
Zuurvlees wordt vooral in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.
Duitse onderzoeken stellen dat Julius Caesar op zijn veroveringstocht (rond 50 voor Christus) in azijn en wijn ingelegd vlees in kruiken meevoerde naar onze streken.
Waarom van oorsprong paardevlees
Rond 1800 slachtte de Franse cavalerie oude paarden die niet meer mee konden in de strijd. Oud paardenvlees is taai. Door er azijn aan toe te voegen, werden de spieren en pezen weer lekker mals. Tegenwoordig wordt het van meer soorten vlees gemaakt zoals rund en varkensvlees.
|