28 oktober 2023, Het Nationale Park De Hoge Veluwe . Op een schitterende locatie in Het Nationale Park De Hoge Veluwe werd, ter gelegenheid van de opening van het Nederlandse wildseizoen, een unieke wedstrijd gehouden. Wie maakt de Lekkerste & Beste Droge Wild Worst van 2023
Onder leiding van ervaren juryvoorzitter en worsten-expert Paul van Trigt beoordeelden juryleden Felix Wilbrink, Irene Freling, Hans Koning, Frans Bon, Peter Schiffmacher en Arjan Smit de 35 inzendingen.
Deelnemers konden meedoen in drie categorieën: Gevorderden/Slagers, Junior Slagers (tot 26 jaar) en Hobby Worstmakers, die streden om de titel “Lekkerste & Beste Droge Wild Worst van 2023”. georganiseerd door www.gastropedia.nl De opdracht was duidelijk en logisch: De deelnemers werden uitgedaagd om een droge worst te maken met minimaal 70% wild van Nederlandse bodem, terwijl alle andere toevoegingen en bereidingswijzen volledig naar eigen inzicht waren. Dit opende de deur naar ongekende creativiteit en culinair vakmanschap.
De jury, bestaande uit ervaren smaakexperts met diverse achtergronden, beoordeelde de inzendingen op basis van kleur, geur, smaak, textuur, samenstelling, presentatie en creativiteit. Door de vele inzendingen was de concurrentie stevig en daarom lag de lat voor een positieve beoordeling hoog. Uiteindelijk werden de winnaars in iedere categorie met overtuigende resultaten gekozen. De winnaars werden geëerd om hun kwalitatieve prestaties en hun vermogen om wildsmaken tot leven te brengen in hun worst-creaties. De wedstrijd toont aan hoe de liefde voor wild, ambacht en culinair vakmanschap samenkomen in een unieke en smakelijke opdracht.
De winnaars
1e Slagerij van Broekhuizen uit Dalfsen. met zijn Salamisprietjes van Wild Zwijn in olijfolie.
2e Traiteurslagerij de Goeij uit Vianen, die liet de jury Wildzwijn salami proeven
3e Slagerij Putman uit Arnhem, Boeren met hert stuurde deze slagerij in.
Bij de junior slagers ging de prijs naar Demiam Liplijn van Slagerij Wilbrink uit Otterloo met wild droge worst.
Voor de categorie Hobby Worstmakers voldeed geen van de inzendingen volgens de jury aan de kwaliteit om een prijs te mogen ontvangen.
Gastropedia.nl en Het Nationale Park De Hoge Veluwe feliciteren alle winnaars en deelnemers van de “Lekkerste & Beste Wild Droge Worst van 2023” wedstrijd. Onze belangrijke dank gaat uit naar de deelnemers, juryleden, Degens Kruiden en specerijen en Gerard van Uden – Natural Sausage Casings, mogelijk maakten.
Houd de website www.gastropedia.nl en Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de gaten voor wat voor wedstrijden er worden georganiseerd in 2024 ter gelegenheid van het Nederlandse wildseizoen.