Stofthee die hydraulisch tot een decoratieve tegel is geperst. Eerder curieus dan smaakvol.
Glossarium Thee
Voordat het woord ‘thee’ in de Nederlandse taal werd opgenomen, werd het theeblad tcha, cha of tee genoemd. De Nederlandse naam is afgeleid van het woord te uit het dialect van Amoy, een havenstad in de Chinese provincie Fujian – een gevolg van het contact tussen Nederlandse koopvaarders uit de 17de eeuw en het scheepsvolk in de haven van Amoy. Omdat de Nederlanders als eersten thee naar Europa brachten, werd ‘onze’ naam voor het product in veel talen overgenomen. Thee is de meest gedronken drank ter wereld. Bekend zijn de Japanse theerituelen; we weten ook hoezeer de Engelsen ‘s middags hechten aan hun thee met melk. En hoeveel Nederlanders beginnen de dag niet met een kopje thee? Ofschoon het aantal echte tearooms in onze streken door het jachtige bestaan sterk is afgenomen, is het product thee niet meer uit de horeca weg te denken.
DUN
De thee heeft te weinig kracht. Dit kan komen door te sterk verflensen (het slap laten worden van de bladeren om ze te kunnen oprollen zonder dat ze breken), te kort rollen of een te hoge temperatuur bij het rollen.
EXTRACTIE
Extractie is een van de oudste chemische handelingen die de mensheid toepast. Het bereiden van bijvoorbeeld een kop koffie of thee vereist de extractie van smaak en geurstoffen uit het gedroogde plantaardige materiaal met heet water. Het bereiden van een kop thee is een voorbeeld van een vast/vloeistof extractie.
FERMENTEREN
Fermenteren (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is een chemische verandering in natuurlijke producten. Deze komt tot stand door schimmels of bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten. Bij de productie van veel dagelijks genuttigde voeding wordt fermentatie toegepast. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij bier, wijn, groenten, vlees en thee.
FIJNGEROLD
Een goedgedraaid blad.
FINE DUST (FD)
FINEST TIPPY GOLDEN FLOWERY ORANGE PEKOE (FTGFOP)
Een FOP van bijzonder goede kwaliteit.
FLOWERY ORANGE BROKEN
FLOWERY ORANGE PEKOE (FOP)
Thee van de bladknop en de bovenste twee blaadjes. Het gaat om fijne, malse jonge blaadjes die gerold worden met de juiste hoeveelheid puntjes en de tere uiteinden van de knoppen.
FLOWERY PEKOE (FP)
Voor deze thee worden de bladeren tot bolletjes gerold.
FONGHWANG TAN-CHUNG (China).
De lange gouden reepjes blad kleuren in water groen, met roodbruine randjes. Het aftreksel is licht oranjebruin. Het eerste aftreksel kan bitter smaken; het tweede is milder.
FORMOSA GRAND POUCHON (Taiwan).
Lichtgefermenteerde, bijna groene thee. Aftreksel licht goudgeel met een verfijnd aroma.
