Een FOP met ‘gouden puntjes’, dat wil zeggen de uiteinden van de goudgele knoppen.
Glossarium Thee
Voordat het woord ‘thee’ in de Nederlandse taal werd opgenomen, werd het theeblad tcha, cha of tee genoemd. De Nederlandse naam is afgeleid van het woord te uit het dialect van Amoy, een havenstad in de Chinese provincie Fujian – een gevolg van het contact tussen Nederlandse koopvaarders uit de 17de eeuw en het scheepsvolk in de haven van Amoy. Omdat de Nederlanders als eersten thee naar Europa brachten, werd ‘onze’ naam voor het product in veel talen overgenomen. Thee is de meest gedronken drank ter wereld. Bekend zijn de Japanse theerituelen; we weten ook hoezeer de Engelsen ‘s middags hechten aan hun thee met melk. En hoeveel Nederlanders beginnen de dag niet met een kopje thee? Ofschoon het aantal echte tearooms in onze streken door het jachtige bestaan sterk is afgenomen, is het product thee niet meer uit de horeca weg te denken.
GOOD HOPE (India).
Fris aftreksel met bloemensmaak en een mooie kleur.
GOOSENECK POUR OVER KETTLE
Van Amsterdam en Parijs tot aan New York: pour over coffee en -thee is helemaal hip bij de liefhebbers! Geniet nu ook thuis van deze populaire, handgezette koffie en thee met de in RVS uitgevoerde Espressions ‘’Gooseneck Pour Over Kettle’’. De Gooseneck is zeer gemakkelijk in gebruik en beschikt over een speciale zwanenhalsuitloop voor het uiterst consistent opschenken van […]
GRIJS/VAAL
Negatieve kwaliteitsaanduiding voor het theeblad.
GROENE EN ZWARTE THEE
Groene en zwarte thee zijn het resultaat van de twee bewerkingsmethode die uiteindelijk de zes belangrijkste soorten opleveren – witte, groene, oolong, zwarte, gearomatiseerde en geperste thee – plus de vele variëteiten van elke soort. Wereldwijd zijn er meer dan 3000 verschillende theeën
GROENE THEE
Groene thee wordt vaak ‘ongefermenteerde thee’ genoemd. De versgeplukte bladeren worden verflenst en vervolgens verhit om fermentatie (oxidatie) tegen te gaan. Met name bij de productie van de betere Chinese soorten wordt de thee nog met de hand bewerkt.
GROENIG
De thee is heldergroen van kleur; doorgaans een slecht voorteken wat de smaak betreft.
GROF
De thee bestaat uit grote stukken blad.
GUNPOWDER (China).
Compacte bolletjes die opengaan in heet water. Sterk, kopergroen aftreksel met een scherpe smaak.
GUNUNG ROSA (Indonesië).
Grove thee met een uitstekend, helder, licht en wat zoet aftreksel.
GYOKURO (Japan).
Mooie, platte, puntige, smaragdgroene blaadjes. Het aftreksel is zacht van smaak en heeft een subtiele geur. Een zeer verfijnde en bijzondere thee.
HIGH TEA
High Tea is een onjuiste, maar in Nederland veel gebruikte benaming voor de Engelse afternoon tea. De Engelse betekenis van high tea is een eenvoudige maaltijd ‘s avonds met brood en koud vlees of restjes van de (warme) lunch. Afternoon tea noemt men het uitgebreide theedrinken tussen vier en vijf, met een keur aan sandwiches […]
