De zuidelijkste wijnstreek van Hongarije; produceert voornamelijk zwartfruitige en krachtig smakende Cabernet Franc.
VILLARD
Hybride druif voor witte en rode wijnen. In Zuid-Engeland aangeplant als > seyval blanc of noir; in veel Franse departementen als villard blanc of noir.
VIN BOURRU
Franse naam voor slechts gedeeltelijk gefermenteerde wijn, een specialiteit tijdens de oogstperiode. De naam betekent letterlijk ‘ruwe wijn’ en is het Franse equivalent van de Duitse > Federweisser en de Elzasser Neier Siasser.
VIN DE CORSE
Gewone appellation van het eiland Corsica voor rode, witte en roséwijnen. Er zijn twee aparte herkomstgebieden: > Patrimonio en > Ajaccio, en verder een vijftal subappellations.
VIN DE FRANCE
Vin de France is de officiële Europese benaming die sinds 2009 gebruikt wordt voor wijnen van een bepaald land (bv. Vin de France) zonder de precieze geografische ligging te specifiëren waar de wijn geproduceerd wordt. Deze wijnen zijn onderworpen aan een reeks kwaliteitscriteria waarbij het druivenras op het etiket mag vermeld worden.
VIN DE GARDE (F)
Vage aanduiding voor wijnen die zich langzaam ontwikkelen en goed bewaard kun nen worden
VIN DE GOÛTTE (F)
Lekwijn. Wijn die niet is geperst maar onder het eigen gewicht van de druiven spontaan is vrijgekomen. Dit in tegenstelling tot perswijn (> Vin de presse) die door perskracht een hoger percentage zuren en tannine heeft gekregen
VIN DE PAILLE (F)
Deze ‘strowijn’ is een specialiteit van de Jura. De druiven worden op stromatten in de zon gedroogd. Ze verliezen daardoor een deel van hun vocht, waarna de zoete most langzaam verder gist tot een alcoholgehalte van circa 14,5 procent is bereikt. De wijn heeft een geconcentreerd aroma met aspecten van vijgen en gekonfijte vruchten. Hij […]
VIN DE PAYS (F)
Landwijn.
VIN DE PRESSE (F)
Wijn van druivensap dat verkregen wordt tijdens het persen en napersen. Vooral wijn uit de napersing heeft een hoger percentage zuren en tannine en is de minst goede van de oogst.
VIN DE QUALITÉ PRODUIT DANS UNE RÉGION DÉTERMINÉE (F)
Afgekort VQPRD. Het betreft een groep kwaliteitswijnen die binnen een omschreven gebied zijn geproduceerd. EU-begrip voor wijnen van de Franse kwalificaties AOC en VDQS en equivalenten daarvan in andere EU-lidstaten.
VIN DE SAVOIE
Hoofdzakelijk witte wijn uit een aantal crus waarvan Apremont de grootste is. Bekend zijn ook de crus Abymes, Arbin, Ayze, Bergeron, Chautagne, Chignin, Marignan, Marin, Ripaille en enige andere. Voor deze wijnen uit het Franse departement Savoye is een verrassend groot aantal druivenvariëteiten toegestaan. De witte wijn kan stil, parelend of mousserend zijn. Verder produceert […]