Appenzeller kaas is één van de meest uitzonderlijke Zwitserse kaasspecialiteiten. Harde, gekookte en geperste, platronde koemelkse kaas. Vetgehalte 50 procent. Wordt tijdens het rijpen ingelegd met witte wijn, cider of kruiden en specerijen. Deze kaas die wordt geproduceerd in het noordoosten van Zwitserland. En voornamelijk geproduceerd in de kantons Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden en in delen van de kantons Sankt Gallen en Thurgau. Al in de middeleeuwen werd deze kaas geproduceerd en 700 jaar geleden voor het eerst genoemd.
Tegenwoordig wordt de kaas beschermd onder de naam Appenzeller Switzerland. Hoewel veel voor de export geproduceerd wordt, zijn in veel dorpen varianten beschikbaar met ieder een eigen smaak.
Deze kaas rijpt minimaal drie maanden. Gedurende deze periode wordt de kaas meermaals met de zogenaamde Kräutersulz, een kruidige zoutoplossing behandeld. Dit is een kruidenmengsel waarvan het recept nog altijd streng geheim is.
De Appenzeller-kaas is een kaas die voor meerder consumptie momenten kan worden gebruikt. Het kan als tafelkaas gegeten worden, maar ook worden gebruikt bij het maken van warme gerechten. Mildere types kunnen worden gebruikt bij raclette of fondue.