Blanke, violetkleurige of groene rechte stengels van gelijke lengte, met een goed gesloten kop en niet vezelig. Het is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. De stengels, 12 tot 22 cm lang en 8 tot 28 mm dik. En worden na de oogst op lengte en dikte gesorteerd. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.
België
In België gedijen asperges goed in verschillende regio’s, waaronder Geel, Turnhout, het Waasland, Mechelen en de omgeving van Bornem/Puurs (Kalfort), Londerzeel en in de provincie Limburg. Met name Kalfort staat bekend om zijn asperges, wat blijkt uit lokale vieringen zoals ‘de aspergeworp’ aan het einde van augustus en ‘aspuurge’ in het domein Coolhem in Kalfort.
Het aspergeseizoen
Het aspergeseizoen is relatief kort, vooral in Nederland, waar het ongeveer twee maanden duurt. De eerste asperges komen tevoorschijn in de lente, meestal afhankelijk van de temperaturen in februari of begin maart. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni, het Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper. Na deze periode wordt de plant met rust gelaten, zodat deze tijd heeft om te groeien en nieuwe energie op te doen voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgenomen door het bovengrondse groene aspergeloof en opgeslagen in de wortels.
Kwaliteitsklassen
De Nederlandse aspergetelers hanteren verschillende kwaliteitsklassen bij het verdelen van asperges. Het AA-formaat (20-28 mm) wordt over het algemeen beschouwd als optimaal in dikte, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten kunnen, mits de asperge verder van goede kwaliteit is, tot de hoogste kwaliteitsklasse behoren. De beste asperges zijn recht, hebben voldoende lengte, vertonen geen verkleuring aan de kop, hebben geen open kop, zijn niet hol en vertonen geen beschadigingen of bruine plekjes. Ze hebben een regelmatige vorm.
Sinds 2006 dragen Nederlandse witte asperges een kwaliteitslabel. Dit blauwe label, met de Nederlandse vlag, geeft aan dat de groente in Nederland is geteeld en wordt alleen toegekend aan de kwalitatief betere sorteringen.
Oorsprong: Oost-Europa. Rassen: Backlim, Boonlim, Gijnlim, Lucullus, Argenteuil, Mary Grand
Op deze link vindt u een aantal klassieke asperge gerechten.
Wilt u meer weten over de GESCHIEDENIS VAN ASPERGES volgt deze link.

De aspergeschiller
Kijk hier voor de aspergeschiller van Triangle,
Voedingswaarde per 100 gram
- 88 kJ ≈ 21 kcal
- 2 g eiwit
- 10 mg koolhydraten
- 20 mg calcium
- 1 mg ijzer
- 5 mg natrium
- 20 mg vitamine C
Frans Bon, chefkok bij Apollo/Solina, maakt gemarineerde en gebrande zalm met gewokte asperges.