
Koud roken is niet zo moeilijk als je denkt. Maar met een Cold Smoke Generator is het echt eenvoudig. En de smaak is heerlijk! Denk aan het roken van vis zoals zalm of heilbot. Of geef een rooksmaak aan je kip of eend voordat je ‘m grilt. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Koud roken is een ongelooflijk eenvoudige manier om unieke en uitzonderlijke smaken toe te voegen aan je kookkunsten. In tegenstelling tot warm roken, kookt koud roken voedsel ze niet, maar geeft het toch net zoveel smaak en kleur. Door te werken bij temperaturen van minder dan 85 ° F, kunt u met de beste koude rookgenerator voedsel zoals worstjes en kazen roken die zullen bederven als ze te veel worden verwarmd. Hoewel u een apparaat voor koud roken kunt improviseren, zorgt het gebruik van een generator voor koud roken ervoor dat u betrouwbare resultaten krijgt en uw voedsel niet bederft.
In Europa worden traditionele rookhoutsoorten zoals eiken, beuken, elzen en fruithoutsoorten zoals appel en kers veel gebruikt. In Noord-Amerika gebruiken ze, ook meer exotische houtsoorten zoals hickory, mesquite, pecannoten en esdoorn, al zie je deze soorten ook steeds meer in Europa gebruikt worden.
Koud roken was oorspronkelijk een van de methoden die werden gebruikt om voedsel te bewaren voordat mechanische vormen van koeling werden uitgevonden. Door de natuurlijk voorkomende verbindingen in de rook te gebruiken om de nuttige houdbaarheid van het voedsel te verlengen, kan voedsel gemaakt worden om in magere tijden mee te gaan. We weten nu dat er speciale chemicaliën in rook zitten die antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen hebben. Hoewel we tegenwoordig een uitstekende koeling hebben, genieten we nog steeds van rooksmaak op ons eten. Het is onderdeel geworden van onze voedselgeschiedenis en -cultuur.