Japanse sesamolie; een zeer geurige notenolie. Sesamolie is een volledig plantaardige olie afkomstig van sesamzaadjes van de sesamplant. Men is niet zeker wat de originele oorsprong van de plant is, men vermoedt Zuid-India maar het verhaal van Ali-Baba (Sesam, open U, naar analogie van de fruitkokon waarin de sesamzaadjes zitten aan de plant), zaait verwarring… Sesam heeft altijd symbool gestaan voor tekenen van rijkdom. Sesamolie wordt vooral gemaakt in Zuid-India en heel Zuidoost-Azië en wordt er vooral gebruikt als smaakversterkende olie, dus niet als bak of braadolie. Er zijn in Japan verschillende methodes. De meest gebruikte is de koude persing en levert een bijna kleurloze olie op.
Om nog meer smaak te geven worden lichtjes gegrilde sesamzaadjes gebruikt. Sesamolie is rijk aan vitamine E, mineralen, polyongesatureerde vetzuren en werkt cholesterolverlagend. Gebruik deze zeer aromatische olie doordacht en u zal zien dat ze een zeer aangename toegevoegde waarde geeft aan uw vinaigrettes, marinades, dips, enz.