Maximale breedte 30 cm (komt overeen met 6 kg), meestal tot 20 cm. Kleur rugschild en poten overwegend bruinrood; vingers van de scharen donkerder van kleur tot bijna zwart; onderzijde wit. De carapax is opvallend breed, nagenoeg ovaal, fijn gekorreld, niet gegroefd en aan de voorzijde met 3 gelijke mediane tanden bezet. De antero-laterale boorden van het rugschild zijn door korte inkepingen in 9 brede lobben verdeeld. Forse scharen, die symmetrisch en glad zijn. Leeft bij voorkeur op rotsbodems, van de ondiepe kustwateren tot op een diepte van 300 m (meestal tussen 20 en 200 m).
Voorkomen/vangst: Oostelijke Atlantische Oceaan, van de Lofoten en het Kattegat tot Portugal; zeer zelden in de Middellandse Zee. Gevangen van Noorwegen en Schotland tot Portugal.
Seizoen en duurzaamheid
Het seizoen van de Noordzee krab is van januari tot en met september. De vrouwelijke exemplaren worden door verantwoorde vissers teruggezet. Deze krab heeft een duurzame status, indien deze in het juiste seizoen wordt gevangen. Degene die gevangen zijn uit de wateren van Schotland zijn verkrijgbaar onder het MSC label.
De krabben leggen eitjes in het voorjaar en in de zomer die pas het jaar daarop uitkomen omdat, de eitjes pas worden bevrucht in de winter. In die navolgende zomer komen er larven uit die vrij door het water gaan zwemmen tot zij te zwaar worden en naar de bodem zakken.
Vangstgebied (FAO 27) en vangsttechniek
De Noordzee krab komt voor in de wateren van de Noord-Atlantische-oceaan en worden duurzaam bevist door middel van het gebruik van Pots. De krab wordt ook wel gevangen met de Trawl methode. Deze methode is het meest schadelijk voor de krab. De Noordzee krab ook wel bruine krab genoemd.
De krab kent een mannelijke en vrouwelijk type. Mannelijke krabben hebben grotere poten met dus ook meer vlees en hebben een speciaal icoon in het midden van de borst. De vrouwen hebben kleinere scharen, minder vlees en hebben een ander icoon dan de mannetjes.
Gastronomie
Noordzee krab staat bekend om de zoete smaak. De krab wordt vaak gekookt op dezelfde wijze als een kreeft. De Noordzee krab bezit relatief weinig vlees en bevindt zich alleen in de geschaarde poten. Vandaar dat meestal de dikke geschaarde poten worden verhandeld. Ook zijn er kant en klare potjes met vlees te koop. U kunt deze b.v. stomen en koken.
De Noordzee krab wordt meestal levend verhandelt, maar er zijn ook gekookte exemplaren te koop. Als men deze krab gaat koken is het raadzaam om de krab te omwikkelen met touw. Zo voorkomt men dat de poten van de krab afvallen tijdens het koken. De kop leent zich uitstekend om te vullen.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met Krab
Nederlands | Noordzee krab |
Latijn | Cancer pagurus |
Frans | Crabe de mer du nord |
Duits | Nordseekrabbe |
Rik Thesing van restaurant ACE in Amsterdam maakt een sterwaardig gerecht met Noordzeekrab, kimchi en (optioneel) kaviaar. Deze uitgebreide video bevat tal van professionele technieken.