Viskuit of eitjes zijn historisch gezien culinair een geliefd luxe en kostbaar product. Het beste is echte kaviaar van de steur uit de Kaspische zee. Omdat deze zeer kostbaar en zeer beperkt beschikbaar worden ook andere, minder kostbare, vissoorten gebruikt om echte kaviaar te vervangen. Lompviseieren worden veel gebruikt en zijn geliefd als kaviaarvervanger. Lompviseitjes zijn verkrijgbaar in de kleuren rood en zwart. De zwarte variant wordt doorgaans met koolstof gekleurd de rode bevat meestal geen kleurstof. Tip: lees het etiket.
Lompviseitjes van goede kwaliteit zijn zilt en knapperig en hebben niet de vissige zompige smaak die haringkuit vaak wel heeft. Hierdoor zijn lompvis eitjes het beste alternatief voor echte kaviaar. De glazen bokaaltjes, meestal 50 gram, zijn verkrijgbaar bij de visspecialist, horecagroothandel en in het koelvak in de supermarkt. Lompviseitjes worden in kleine hoeveelheden gebruikt. Na opening zijn ze gekoeld slechts zeer beperkt houdbaar.
De volwassen vrouwelijke lompvis Cyclopterus lumpus, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald zijn blauwgroen van kleur kogelrond en worden tot maximaal 60 cm groot. Het is een soort die voorkomt in de diepe en koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan (FAO-27) . Commerciële waarde van de lompvis is enkel vanwege de kuit. IJsland en Canada leveren het grootste deel van de productie. Het vissen gebeurd vooral met kieuwnetten vanaf kleine bootjes in de ondiepere koude kustwateren.
Foto: Spakenburg Paling