Pesto is een gepureerd mengsel van knoflook(uit Vessalico), pijnboompitten, verse basilicumblaadjes(uit Pra, een wijk in Genua) en eventueel bonenkruid, zeezout geëmulgeerd met olijfolie en Parmezaanse kaas. Pesto of pesto alla genovese (uit Genua) is een Italiaanse saus. Oorspronkelijk gemaakt door (Ligurische).De ingrediënten werden in een vijzel tezamen fijngewreven. Vandaar de naam ‘pesto’ = gestampt. Het product heeft een smeuïge textuur. Het is misschien wel de meest populairste Italiaanse saus. Wordt veel gebruikt met pasta gerechten, salades, pizza’s, op broodjes, toast garnering enz.
Pesto maken met Gennaro Contaldo
Topcuisinier John Halvemaan (†) maakt gestoomde kip met artisjokken en pistachepesto in zijn restaurant in Buitenveldert.
John Halvemaan was een icoon uit de vaderlandse haute cuisine van de afgelopen vier decennia. Niet alleen omdat hij erin geslaagd is om samen met zijn vrouw Esther vijfentwintig jaar lang als patron cuisinier een eigen zaak draaiend te houden, maar ook omdat hij een van de grote vernieuwers van de Nederlandse (restaurant)keuken is. Hij voer in de jaren zeventig al een volstrekt eigen koers door oerhollandse producten en bereidingen te combineren met Franse en Oosterse technieken, terwijl veel van zijn collega’s zich op de ontwikkelingen in Frankrijk fixeerden en naarstig trachtten zich de nouvelle cuisine eigen te maken.