Raspatat wordt gemaakt door aardappelpoeder met water te mengen. Er ontstaat dan een soort aardappelpuree. Deze puree wordt door middel van een Raspatatmachine in de vorm van staafjes geperst. De staafjes worden per portie op dezelfde lengte afgesneden en vervolgens op de gebruikelijke wijze gefrituurd. Het resultaat is een portie patat met karakteristieke eigenschappen: gelijkmatig van samenstelling, maar ook wat donkerder van kleur, minder vet en iets anders van smaak dan patat van verse aardappels. Omdat Raspatat exact op maat kan worden gesneden zijn de patatjes even lang. De naam Ras is ontstaan in 1953. In dat jaar verwierf het bedrijf Rixona het patent voor het drogen van aardappelen tot poeder. Dit patent was afkomstig van de Amerikaan Richard Anthony Simon Templeton. Toen Rixona het drogings-procédé aankocht, was een deel van de overeenkomst dat de initialen van de uitvinder gebruikt zouden worden, vandaar de naam Ras. Ras® is een gedeponeerd handelsmerk van Aviko Rixona.
Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie, zetmeel, kippenei eiwitpoeder, zout, verdikkingsmiddel (e415, e461, e412).
Voedingswaarde per 100 ml./gram Energie:960 kJoule Vetten:10,7 gram- Waarvan verzadigd:1,3 gram Koolhydraten:28,9 gram- Waarvan suikers:0,7 gram Vezels:2,6 gram Eiwitten:3,2 gram Zout:0,8 gram
Meerdere soorten Raspaptat
Er zijn eigenlijk twee soorten Raspatat die allebei op een andere wijze worden geproduceerd. De friet voor out-of-home wordt geproduceerd bij Rixona en wordt aangeleverd als een droog poeder. De gebruiker, vaak een cafeteriahouder, lengt dit poeder vervolgens aan met water en giet het deeg in de Raspatatmachine waarmee de frieten geperst worden. De Rasfrieten voor de retail worden in eigen beheerd geproduceerd door moederbedrijf Aviko in Steenderen. Daar worden de frieten gebakken en ingevroren. Qua structuur zijn de fritesvarianten nagenoeg hetzelfde, maar qua smaak zijn er verschillen.
Tekst: o.a. raspatat.nl