Zetmeelrijke knollen, meestal rond of ovaal van vorm en met ‘ogen’ van uiteenlopende diepte, de aardappel!. Ook de grootte van de knollen varieert sterk. De kleur van de schil kan uiteenlopen van lichtgeel (blank) tot licht of paarsachtig rood. De knollen zijn zeer zetmeelrijk, doordat de aardappelplant er reservevoedsel in heeft opgeslagen. Er zijn geel- en witvlezige rassen. Oorsprong: Peru, Noordwest Argentinië, Mexico. Hier vindt u een aantal vroege rassen: Eersteling, Doré, Première, Gloria, Barima, Alcmaria, Lekkerlander. Hierbij een aantal middenvroege rassen: Eigenheimer, Parel, Meerlander, Provita, Resonant, Désirée. Tevens een aantal middenlate en late rassen: Irene, Eba, Surprise, Woudster, Pimpernel, Saturna, Alpha, Bintje, Nicola en Rosevale.
Onder de foto’s kunt u op alfabetische volgorde bijna alle aardappelsoorten vinden met een bijpassende culinaire beschrijving
AARDAPPEL (Solanum tuberosum).
Op deze link vindt u de geschiedenis van de aardappel.
Accent | Een vroege, vastkokende aardappel. Groot en ovaal tot rondovaal van vorm met vlakke ogen. Een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Een gewaardeerde consumptieaardappel met fijne structuur, populair vanwege de goede smaak. Geschikt als tafelaardappel, in ovenschotels en salades. Het jaarrond verkrijgbaar |
Accord | Vroege, bloemige aardappelsoort. Rondovaal van vorm, een lichtgele schil en wit vruchtvlees. Goede tafelaardappel. |
Action | Vroege, bloemige soort. Langovaal van vorm, tweekleurige schil met vlakke ogen en geel vruchtvlees. Frietaardappel. |
Adora | Vrij vroeg verkrijgbaar. Vastkokende aardappel, groot en ovaal van vorm. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Agata | Een zeer vroege, vrij vastkokende aardappelsoort. Groot en ovaal van vorm, zeer vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Wordt vooral gebruikt als kookaardappel. |
Agila | Een vroege, redelijk vastkokende aardappel. Groot en langovaal, vlakogig, met een gele schil en geel vruchtvlees. |
Agria | Deze aardappel is een goed alternatief voor het bintje. Groot tot zeer groot en langovaal van vorm. Vlakogig met gele schil en helgeel vruchtvlees. Vastkokend met een zeer goede smaak. Uitstekende aardappel om te bakken en voor het maken van friet. |
Ajiba | Een middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Rondovaal tot ovaal van vorm, met vlakke ogen. Lichtgele schil en witgeel vruchtvlees. |
Aktiva | Vroege, vrij vastkokende aardappel. Langovaal met een gladde gele schil. Goede consumptieaardappel met lange bewaarbaarheid. Ook goed om frieten van te maken. |
Aladin | Een middenlate en vrij bloemige soort. De aardappel is rondovaal en vrij onregelmatig van vorm en heeft een rode schil en crèmekleurig vruchtvlees. |
Alberta | Middenvroege tot middenlate, vrij vastkokende aardappel. Langovaal van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. Heeft een zeer goede smaak. |
Alegria | Vroege, redelijk vastkokende aardappel. Groot en langovaal van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor het maken van friet. |
Alexia | Zeer goede smaak. Geschikt voor vroege teelt, maar ook voor latere teelt als bewaaraardappel. Zeer geschikt voor de culinaire toepassing in de keuken en voor verwerking tot salade aardappel. Langovaal van vorm met een mooie vlakke schil. Verkleurt nauwelijks na het koken. De schilkleur is geel en de vleeskleur is lichtgeel. |
Alpha | Een late, redelijk vastkokende soort. De aardappel is groot en rondovaal van vorm, met redelijk vlakke ogen. Gele schil en licht geel vruchtvlees. |
Almera | Vroege aardappel, vrij vastkokend. Langovaal van vorm met zeer vlakke ogen. Gele schil en licht geel vruchtvlees |
Altesse | Grote vastkokende aardappel. Gele schil en geel vruchtvlees, Langovaal van vorm. Heeft wel wat van de Nicola, maar dan van betere kwaliteit. Goede bewaaraardappel, voor koken, bakken en in salades. |
Amalia | Middenvroege aardappel. Ovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Nauwelijks verkleuring na het koken. Tafelaardappel en zeer geschikt om te frituren. |
Amandine | Zeer vroege, vastkokende aardappel. Langovaal en gelijkmatige van vorm met vlakke ogen. Gele schil en geel vast vruchtvlees. Een aardappel met een hele fijne smaak, aromatisch, ietwat zoet. Culinaire aardappel om te koken en te gebruiken in salades. |
Amarin | Vroeg tot middenvroege aardappel, redelijk vastkokend. Ovaal tot rondovaal van vorm. Een gele schil en crèmekleurig vruchtvlees. Goede bewaaraardappel. |
Ambassador | Een vroege, vrij bloemige soort. De aardappel is langovaal, zeer vlakogig en heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Wordt gebruikt voor friet. |
Ambiance | Een vroege tot middenvroege, bloemige aardappel. Rondovaal en regelmatig van vorm. Een gele schil en geel vruchtvlees. Heeft een goede smaak en is zuiver van kleur. |
Ambition | Een middenlate, redelijk vastkokende aardappel. Langovaal van vorm, zeer vlakogig. Heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees |
Amorosa | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Langovaal met vlakke ogen, een rode schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Anaïs | Zeer vroege tot vroege, vrij vastkokende aardappel. Groot en rondovaal en zeer regelmatig van vorm. Een gele schil en geel vruchtvlees. Zuiver van kleur en met een zeer goede smaak. |
Anky | Vroege, vrij vastkokende aardappel. Lang tot langovaal en zeer regelmatig van vorm. Gele gladde schil en lichtgeel tot geel vruchtvlees. Zeer goede bewaaraardappel. |
Annabelle | Een vroege, vastkokende aardappel. Langovaal van vorm met een gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Zeer goed van smaak en bijzonder geschikt voor salades. |
Anosta | Vroege, vrij vastkokende aardappel. Groot en rondovaal van vorm met een gladde gele schil en lichtgeel vruchtvlees.Is geschikt voor alle bereidingswijzen, maar wordt vooral gebruikt om friet en chips van te maken. Is niet echt geschikt om te bewaren. |
Aphrodite | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Ovaal met vlakke ogen. Heeft een mooie gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Een goede consumptieaardappel met een neutrale smaak, zuiver van kleur. Verkleurt niet na het koken. |
Ariëlle | Vroege, redelijk vastkokende variëteit. Ovaal, met zeer vlakke ogen. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Arinda | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Langovaal met zeer vlakke ogen. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Arizona | Een middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Ovaal van vorm met zeer vlakke ogen. Een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Armada | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Ovaal van vorm, vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Arnova | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Langovaal van vorm; zeer vlakogig met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Arrow | Een vroege, redelijk vastkokende soort. De aardappel is langovaal van vorm en zeer vlakogig. Een gele schil en crèmekleurig vruchtvlees. |
Artemis | Vroege tot middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Groot en langovaal van vorm met vlakke. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Goed om friet van te maken. |
Arturia | Een vroege tot middenvroege, vastkokende aardappel. Middengroot en langovaal van vorm, met een dieprode schil en geel vruchtvlees. |
Asterix | Een middenlate soort. Grote aardappel, langovaal van vorm met vlakke ogen. Ruwe rode schil en geel vruchtvlees. Vastkokend en zeer geschikt voor het maken van frieten. |
Aveka | Een zetmeelaardappel of fabrieksaardappel. Niet voor consumptie. |
Barbora | Middenvroeg, vrij vastkokende aardappel. Rondovaal tot ovaal en zeer regelmatig van vorm. Gele schil en mooi lichtgeel vruchtvlees. |
Belana | Consumptie-aardappel met een goede smaak. De aardappels zijn rond tot ovaal met vlakke ogen. Schil- en vleeskleur geel. Vastkokend en een goede bewaaraardappel. |
Belle de Fontenay | Een klassieke Franse aardappel. Een zeer vroege, vastkokend aardappelras. Niervormige aardappels een donkergele wasachtige schil en geel vruchtvlees. Romig vruchtvlees en een delicate smaak. Gewaardeerde culinaire aardappel. Warm en koud zeer goed en kan goed in de schil verwerkt worden. Verkrijgbaar van oktober tot maart. |
Bellefleur | Middenvroege, vrij bloemige aardappel. Rondovaal en zeer regelmatig van vorm met een rode schil en geel vruchtvlees. |
Bellini | Middenvroege tot middenlate, redelijk vastkokende aardappel. Groot en ovaal tot langovaal, heeft een heldere, lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Berber | Een vroege aardappelsoort. Vastkokend, middelgroot met een ovale vorm, vlakogig met een gele schil en bleekgeel vruchtvlees. Als consumptie-aardappel vlak na het oogsten redelijk. Enige tijd na het oogsten wordt de aardappel iets meliger en is beter geschikt voor consumptie. Niet geschikt om friet van te maken. |
Bildtstar | Komt uit de gemeente Het Bildt in Friesland. Vastkokende aardappel, middelgroot en rond van vorm. Gladde rode schil, vlakogig en geel vruchtvlees. De Bildtstar is geschikt om te koken, te bakken, te frituren, voor verwerking in ovenschotels en salades. Bij het koken wordt de buitenzijde enigszins bloemig, maar de aardappel valt niet uit elkaar. |
Binella | Deze aardappel wordt vroeg in het seizoen geoogst. Vrij vastkokend, ovaal van vorm met vlakke ogen. De schil is geel, het vlees is lichtgeel. |
Bintje | Misschien wel de bekendste aardappelsoort en lang ook de meest gegeten in ons land. Het bintje werd ontwikkeld in 1905 door Klaas Lieuwes de Vries in Sumar, Groningen. Van beroep was Klaas bovenmeester, parttime was hij aardappelteler. Meer dan 100 aardappelrassen ontwikkelde hij, maar alleen het bintje werd een succes. Deze aardappel is kruimig en heeft een neutrale smaak. Zeer veelzijdig en dan ook geschikt om te koken, pureren, poffen, frituren, etc. Het bintje is langovaal van vorm, heeft oppervlakkige ogen, heeft een blanke tot gele schil en lichtgeel vlees. De oogsttijd is augustus, maar door z’n goede bewaarbaarheid is het Bintje vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. |
Bionica | Middenvroege, vrij vastkokende aardappel. Middengroot en rondovaal. Lichtgele schil en wit vruchtvlees, dat vrij zuiver van kleur is. Makkelijk te schillen en geschikt voor alle bereidingen. Wordt ondanks dat voornamelijk voor friet en chips gebruikt. |
(Friese) Borgers | Zie Eigenheimer. In het Noorden van Nederland spreekt men over Borgers. De rest van Nederland kent deze aardappel als Eigenheimer. |
Borwina | Zeer vroege, vrij vastkokende aardappel. Rondovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en geel vruchtvlees. |
Caesar | Middenlate, bloemige soort. Grote aardappel, langovaal van vorm. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geliefd als tafelaardappel. |
Cara | Middenlate tot late, vrij vastkokende aardappel. Groot tot zeer groot en rondovaal van vorm met, tamelijk vlakke ogen. Tweekleurige schil en crèmekleurig vruchtvlees. |
Cardinal | Middenlate, vrij vastkokende aardappel. Groot en rondovaal, met redelijk vlakke ogen, en zoals de naam al doet vermoeden een rode schil. Crèmekleurig vruchtvlees. |
Carolus | Middenvroege, vrij bloemige aardappel. Ovaal van vorm met een tweekleurige schil en geel vruchtvlees. |
Casablanca | Vroege melig kokende soort. Middelgroot en rondovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en geel vruchtvlees. Goede frietaardappel. |
Cerisa | Een vroege, vastkokende aardappelsoort. Langwerpig van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. |
Challenger | Hafllate, lichtbloemige soort. Groot en ovaal tot langovaal van vorm. Gele schil en geel vruchtvlees. Goede bewaaraardappel, ook goede frietaardappel. |
Charlotte | Deze aardappel is zeer vastkokend en wordt wel de moderne Roseval genoemd. Middelgroot en langovaal tot ovaal van vorm. Heeft een gele dunne gladde schil en eveneens geel stevig vruchtvlees. Een fijne volle smaak en een echte delicatesse aardappel. Zeer geschikt om te koken, te bakken ook zeer geschikt voor het gebruik in salades, ragouts en om te stomen. Geen goede bewaaraardappel. Verkrijgbaar van september tot april. |
Cherie | Een vastkokende aardappel, langwerpig van vorm met vlakke ogen. Een roze schil en geel vruchtvlees. Zeer goed van smaak. |
Cilena | Een vroege, vastkokende aardappelsoort. Lang en middelgroot, matig vlakogig. Heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Cleopatra | Vroege, redelijk vastkokende aardappel. Groot en ovaal van vorm met vlakke ogen. Een licht rose tot rode schil en stevig lichtgeel vruchtvlees. |
Corne de Gatte | Echte delicatesse-aardappel, culinair zeer gewaardeerd. Corne de gatte betekend “geitenhoorn”, en de aardappel doet zijn naam eer aan: de aardappel is grillig gevormd en daardoor moeilijk te schillen. De schil is zalmroze van kleur, het vruchtvlees is romig geel met een zacht textuur. Laat ras, smaakvol en voedzaam met een bijzonder notensmaak. Zeer goed in de schil te bereiden en zeer goed geschikt om te stomen. Verkrijgbaar van oktober tot april. |
Corrida | Vastkokende aardappel, middelvroeg tot middellaat. De schil heeft een mooie rode kleur. Middelgroot en rondovaal tot ovaal van vorm met vlakke ogen. Geel vruchtvlees. |
Cosmos | Mooie ronde, enigszins vastkokende, smakelijke aardappel. Sterk ras geschikt voor de biologische teelt. In de schil gekookt en gebakken ook erg lekker. Op een donkere, koele plaats enkele weken te bewaren. |
Cupido | Vroege aardappel. Vastkokend, Ovaal van vorm met vlakke ogen. Een lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Dalida | Middenvroege, vastkokende aardappel. Ovaal en zeer regelmatig van vorm. Helder rode schil en lichtgeel tot geel vruchtvlees. |
Denise | Middenvroege, vastkokende aardappel. Ovaal en zeer regelmatig van vorm. Een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt om te koken, bakken, grillen en om te gebruiken in salades |
Desirée | Middelvroege tot middenlate, vrij vastkokende aardappel. Groot en langovaal tot ovaal van vorm met vlakke ogen. Heeft een rode gladde schil, lichtgeel vruchtvlees met een neutrale smaak. Geschikt voor alle manieren van bereiden, maar vooral voor het maken van friet. |
Destiny | Middenvroege, bloemige soort. Rondovaal van vorm met vlakke ogen. Tweekleurige schil en geel vruchtvlees. |
Diamant | Diamant is een middenlate, redelijk vastkokende aardappelsoort. Groot en ovaal van vorm, tamelijk vlakogig. Gele schil en geel vruchtvlees met een neutrale smaak. |
Dido | Een middenlate, vrij vastkokende aardappel. Groot en langovaal van vorm, vlakogig. Gele schil en crèmekleurig vruchtvlees. Geschikt voor alle manieren van bereiden, maar vooral geschikt voor het maken van friet. |
Ditta | Vastkokende aardappel, wordt middenvroeg tot middenlaat geoogst. Langovaal van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor in salades en een zeer goede bewaaraardappel. |
Donald | Vroege, bloemige aardappel. Groot en ovaal van vorm. Lichtgele tot gele schil en geel tot lichtgeel vruchtvlees. Veelzijdige aardappel, ook geschikt voor friet, chips en puree. |
Doré | Deze aardappel is al zeer vroeg in het jaar verkrijgbaar. Groot en ovaal tot rondovaal van vorm. Lichtbruine tot gele schil en geel vruchtvlees, vlakogig. Gekookt zeer kruimig met een goede volle smaak. Eenmaal uit de grond wordt de aardappel steeds bloemiger. Vooral geschikt om te koken en voor het maken van puree. Bijna het hele jaar verkrijgbaar |
Draga | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Groot en rondovaal van vorm, middendiepogig, heeft een lichtgele schil en roomkleurig vruchtvlees. Geschikt voor alle manieren van bereiden. |
Eba | Vrij late, bloemige soort. Groot en ovaal van vorm met vlakke ogen. Donkergele iets ruwe schil en lichtgeel vruchtvlees. Goede smaak en zuiver van kleur. Ook voor friet en chips. |
Eden | Middenlate, licht bloemige aardappel. Een goede smaak, maar is niet geschikt om friet van te maken. |
Eersteling, witte | Zoals de naam al aangeeft is dit een zeer vroeg aardappel. Vastkokend, klein, langovaal en regelmatig gevormd met vlakke ogen. Lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. De smaak wordt zeer gewaardeerd. Is geschikt om te koken, bakken, frituren, en te gebruiken in ovenschotels en in salade. Het is geen bewaaraardappel. |
Eersteling, rode | De rode variant van de Eersteling. Vastkokend, klein en langovaal en regelmatig gevormd. Een donkerrode schil en bleekgeel vruchtvlees met een goede smaak. |
Eigenheimer | Zeer bekend en geliefd met een zeer goede smaak. Een vrij vroege, bloemige aardappel. Groot, ovaal en onregelmatig gevormd. Redelijk diepe ogen en daardoor niet makkelijk om te schillen. Lichtgele schil en lichtgeel tot geel vruchtvlees. Zeer geschikt om een puree of stamppot te maken. Verkrijgbaar van augustus tot april |
Elgar | Goede smakelijke consumptieaardappel. Wordt middenvroeg tot middenlaat geoogst. De aardappel is vastkokend, ovaal tot langovaal en regelmatig van vorm. Lichtgele schil en bijna wit vruchtvlees. |
Erika | Vroege, vastkokende aardappel. Langovaal van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. Vooral geschikt om te gebruiken in salades. |
Estima | Een middenvroege, vrij bloemige aardappel. Ovaal van vorm met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Evolution | Vroege, redelijk vastkokende aardappel. Langovaal van vorm met vlakke ogen. Rode schil en lichtgeel vruchtvlees |
Excellent | Middenvroege, vrij bloemige aardappel. Langovaal en regelmatig van vorm met, zeer vlakke ogen. Heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Exempla | Halfvroege, vastkokende aardappel. Langovaal van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. Is een zeer goede bewaaraardappel. |
Exquisa | Halfvroege, vrij vastkokende aardappel. Langovaal tot peervormig van vorm, regelmatig gevormd en klein. Heldere lichtgele tot gele en gladde schil, lichtgeel vruchtvlees. Vergelijkbaar met de Nicola. Zeer geschikt voor gebruik in salades, voor het bereiden in de schil en om te bakken, ook als krieltjes. |
Faluka | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Langovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en crèmekleurig vruchtvlees. |
Fambo | Vroege, bloemige aardappel. Ovaal van vorm met een donkergele schil en geel vruchtvlees. |
Felsina | Halfvroege, bloemige soort. Grote aardappel, ovaal van vorm met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Voor puree, kroketten en friet. |
Flair | Vroege, vrij bloemige aardappelsoort. Rondovaal en regelmatig van vorm met vlakke ogen. Een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Fontane | Middenlate, vrij bloemige aardappel. Ovaal en regelmatig van vorm, vlakke ogen. Een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Franceline | Ook bekend als de roodkleurige Charlotte. Vroege, vastkokende aardappel, mooie rode en dunne schil, geel stevig vruchtvlees. Fijne structuur en een zeer goede smaak. Geschikt om te koken, bakken, frituren, stomen, voor gebruik in ovenschotels en in salades. Schillen is niet nodig, goed afspoelen is voldoende. |
Fresco | Fresco is een vroege, vrij vastkokende aardappelsoort. Rondovaal en regelmatig van vorm. Gele overwegend gladde schil, lichtgeel, stevig vruchtvlees. Een goede consumptieaardappel die niet afkookt en zuiver van kleur blijft. Zeer goed voor het maken van friet. Goede bewaaraardappel. |
Frieslander | Vroeg en vrij vastkokend tot kruimig. Grote ovale aardappel, redelijk vlakogig. Ietwat ruwe schil, geelbruin van kleur, geel vruchtvlees. Na het koken lichtgeel van kleur. Het hele jaar door verkrijgbaar. Hoog gewaardeerde consumptie aardappel door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding. Geschikt om te bakken, koken, frituren, poffen, enz. |
Gala | Vroege, redelijk vastkokende aardappel. Ovaal tot rondovaal van vorm. Vlakogig met een gele schil en geel vruchtvlees. |
Gloria | Zeer vroege tot vroege, bloemige aardappel. Langovaal van vorm, gele gladde schil en geel vruchtvlees. Heeft een goede smaak en is een veelzijdig. (koken, friet, ovenschotels, poffen, stamppot, puree). |
Gourmandine | Een van oorsprong Franse aardappel, middenvroege, vrij vastkokend. Groot en langovaal van vorm, vlakogig. Gele schil en tamelijk geel tot geel vruchtvlees. Buitengewoon goede kwaliteit en kookvastheid. Fijne volle smaak, geschikt als kookaardappel, voor de oven en in salades. Is ook een goede bewaaraardappel. |
Grandeur | Goede bewaaraardappel. Middenlate tot late oogst. Vastkokend, ovaal tot rondovaal van vorm Gele schil en geel vruchtvlees. |
Hansa | Middenlate, vastkokende aardappel. Groot en langovaal van vorm met vlakke ogen. Een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor gebruik in salades |
Hermes | Middenvroege tot middenlate, bloemige aardappel. Groot en rond tot rondovaal van vorm. Een gele schil en lichtgeel tot geel vruchtvlees. Vooral voor chips. |
Imola | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Mooi gevormd en ovaal van vorm met vlakke ogen. Lichtgele schil en wit vruchtvlees. |
Impala | Vroege, redelijk vastkokende aardappelsoort. Langovaal, mooi gevormd met zeer vlakke ogen. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Irene | De Irene is een zeer kruimige aardappel, rond van vorm en rood van kleur met diepe ogen. Gekookt is het vruchtvlees geel van kleur. De aardappel wordt laat in het seizoen geoogst en is vanaf september tot juni verkrijgbaar. Geschikt om te koken, pureren en te gebruiken in soepen. |
Jade | Een vroege, redelijk vastkokende aardappelsoort met een goede smaak. Langovaal van vorm, vlakogig, met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Jaerla | Een vroege tot zeer vroege, redelijk vastkokende aardappel. Ovaal van vorm en zeer mooi gevormd. Vlakogig met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Jazzy | Vastkokende aardappel, langovaal van vorm met vlakke ogen. Heeft een gele en zeer gladde schil is daardoor goed te wassen. Zeer goede smaak en textuur en is geschikt als salade aardappel |
Junior | Een zeer vroege, vrij vastkokend aardappel. Langovaal met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Primeuraardappel voor de bioteelt, geschikt voor koken, bakken en frieten. Geen bewaaraardappel. |
Kastelli | Een middenvroege tot middenlate aardappel. Redelijk vastkokend ras. Langovaal van vorm met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Kennebec | Een middenvroege tot middenlate aardappel, redelijk vastkokend. Groot en ovaal tot rondovaal van vorm, middendiepogig. Lichtgele schil en wit vruchtvlees. Vooral geschikt voor friet en chips. |
Kondor | Middenvroege tot middenlate aardappel, redelijk vastkokend. De aardappel is zeer groot en langovaal van vorm en middendiepogig. Rode schil en licht geel vruchtvlees |
Koopmans Blauwe | Oud aardappelras met authentieke aardappelsmaak. Wordt op bescheiden schaal geteeld. Rondovaal van vorm, zacht kruimig en romig van smaak, lichtpaarse schil en lichtgele vleeskleur. |
Kuroda | Middenlate, bloemige soort. Ovaal van vorm met vlakke ogen. Rode schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Lady Christl | Zeer vroege tot vroege, vastkokende aardappelsoort. Groot en langovaal van vorm met een gele gladde schil en vrij geel vruchtvlees. Zeer goede consumptieaardappel met een fijne smaak. Is geschikt om te koken, te bakken en te verwerken in salades en ovenschotels. |
Lady Felica | Middenvroeg en vrij vastkokend. De aardappel is middengroot en ovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en geel vruchtvlees, dat vrij zuiver van kleur is. Zeer goede smaak en kookkwaliteit. |
Lady Rosetta | Middenvroege, bloemige aardappel. Middelgroot en rond tot rondovaal van vorm. Iets ruwe rode schil en lichtgeel vruchtvlees. Goede consumptieaardappel, ook geschikt voor chips. |
Lekkerlander | Middenvroege, bloemige aardappel. Groot en ovaal van vorm met vlakke ogen. Bruingele, wat schubbige schil en lichtgeel vruchtvlees. Vaak een sterke geur. |
Linzer Delikatess | Geliefde vroege, vastkokende aardappel afkomstig uit Oostenrijk. Langovaal van vorm met een gladde en dunne schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Luciole | Vroege, vastkokende aardappel. Langovaal tot lange van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. |
Lusa | Middenlate, vastkokende aardappel. Ovaal van vorm met een rode schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Madeleine | Madeleine is een vroege, redelijk vastkokend ras. De aardappels zijn rondovaal van vorm en zeer vlakogig. Ze hebben een gele schil en geel vruchtvlees. |
Malta | Eigenlijk is de Malta geen aardappelras, maar een verzamelnaam voor alle van Malta afkomstige aardappels. De aardappels van Malta zijn geliefd om hun fijne smaak, die voor een deel bepaald wordt door de kleigrond waarin de aardappels geteeld worden. Door het gunstige klimaat worden de aardappels al in april en mei geoogst. De aardappels hebben een volle, romige smaak en hebben een gele ruwe schil. Ze zijn bloemig en het vruchtvlees is helder geel. Ze zijn geschikt om te koken, bakken, pureren en om friet van te maken. |
Manitou | Een middenlate, redelijk vastkokende aardappel. Langovaal van vorm en zeer vlakogig. Rode schil en licht geel vruchtvlees. |
Manon | Halfvroege tot late soort. Bloemige aardappel, rondovaal van vorm met een gele schil en geel vruchtvlees. Voor puree, kroketten en friet. |
Marabel | Middenvroege, vrij vastkokend ras. De aardappels zijn langovaal van vorm, hebben een gele schil en tamelijk geel vruchtvlees. Aangename smaak, matig geschikt om te bewaren. |
Maranca | Middenlate, redelijk vastkokend ras. Langovaal van vorm en zeer vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Marfona | Middenvroege tot middenlate, vrij vastkokende aardappel. Ze zijn vaak zeer groot en rondovaal van vorm. Vlakogig, een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Margarita | Middenlate, redelijk vastkokend aardappelras. Groot tot zeer groot en ovaal van vorm. Tamelijk vlakogig met een rode schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Mariska | Middenvroege, vrij vastkokende aardappel. Ovaal van vorm en zeer vlakogig. Gele schil en geel vruchtvlees. |
Maritiema | Middenvroege tot middenlate soort. Bloemige aardappel, rondovaal van vorm met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Voor frieten en puree. |
Maris Bard | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Middelgroot en rondovaal tot ovaal van vorm en tamelijk vlakogig. Gele schil en wit vruchtvlees. Geschikt voor verse consumptie, frieten en salade. |
Marosso | Middenlate, vrij vastkokende variëteit. De aardappels zijn rondovaal en redelijk uniform van vorm. Vlakogig met een rode schil en geel vruchtvlees. |
Meerlander | Middenvroege, bloemige aardappel. Rondovaal van vorm met vlakke ogen. Lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. Goede kwaliteit. |
Melody | Middenvroeg tot middenlaat. Vrij vastkokende aardappel. Groot en ovaal van vorm met een gele schil en tamelijk geel vruchtvlees. Zeer regelmatige en vlakogige aardappel en daardoor zeer geschikt voor de gewassen tafelaardappelmarkt en grillmarkt. Ook goede kookeigenschappen; geen verkleuring na het koken. Volle smaak en een goede structuur. Goede bewaaraardappel. |
Metro | Middenlate, redelijk vastkokende aardappel. Groot en langovaal van vorm, vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor verse consumptie en frieten. |
Milva | Late, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappels zijn ovaal en redelijk uniform van vorm. Vlakogig met een gele schil en geel vruchtvlees. |
Miranda | Vroege tot middenvroege, bloemige aardappel. Groot en langovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en geel vruchtvlees. Frietaardappel. |
Monaco | Vroeg en vrij vastkokend. De aardappels zijn langovaal, redelijk uniform van vorm en zeer vlakogig. Gele schil en geel vruchtvlees |
Monalisa | Middenvroeg, redelijk vastkokend. De aardappels zijn middelgroot en langovaal tot ovaal van vorm met vlakke ogen. Heldere gele gladde schil, lichtgeel vruchtvlees en zuiver van kleur. |
Monika | Vroege tot middenvroeg, redelijk vastkokend. De aardappel is langovaal, vrij vlakogig, heeft een mooi gladde gele schil en mooi geel vruchtvlees. |
Musica | Middenvroege, vrij vastkokende aardappel met een goede smaak. Langwerpig en langovaal van vorm, met een gele schil en diepgeel vruchtvlees. |
Mustang | Middenlate, vrij bloemige soort. Rondovaal en vrij onregelmatig van vorm met vlakke ogen. Heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Nicola | Een lange, gele aardappel. Vastkokend en geel van kleur na het koken. Het hele jaar door verkrijgbaar en zeer veelzijdig. Geschikt om te koken, bakken, frituren en om te gebruiken in salades |
Ochestra | Middenvroege, vrij vastkokende aardappel. Rondovaal tot ovaal van vorm met een lichtgele schil en geel vruchtvlees. |
Opperdoezer Ronde | Geliefde aardappel door zijn bijzonder goede smaak. Afkomstig uit het Noord-Hollandse plaatsje Opperdoes. Vastkokend, geel en langovaal van vorm met zeer diepe ogen. Gekookt geelwit van kleur. Verkrijgbaar van juni tot februari. De aardappel is vrij kwetsbaar en wordt daarom met de hand geoogst. Geschikt om te koken en te bakken. |
Parel | Liefhebbers aardappel. Bloemige soort met een specifieke smaak. Rondovaal en toch onregelmatig gevormd. Donkergele en iets ruwe schil. Wordt geteeld op zandgrond en is vergelijkbaar met de Eigenheimer. Goede consumptieaardappel met een goede smaak. Niet makkelijk te schillen door de diepe pitten. |
Pekaro | Middenlate, vrij bloemige aardappel. Ovaal en regelmatig van vorm met vlakke ogen. Een rode schil en geel vruchtvlees |
Picasso | Een middenlate, vrij vastkokende soort, ovaal van vorm met vlakke ogen . Tweekleurige schil en licht geel vruchtvlees |
Première | Kan al zeer vroeg geoogst worden. Kruimige aardappel met een gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Goede keukenaardappel en erg geschikt om friet van te maken |
Primura | Zeer vroege tot vroege, redelijk vastkokende aardappelsoort. Zeer groot tot groot en ovaal van vorm. Vlakke ogen, gele schil en bleekgeel vruchtvlees. |
Provento | Een middenlate, vrij vastkokende soort. Rondovaal van vorm met zeer vlakke ogen. Gele schil en licht geel vruchtvlees. |
Ratte | Bekende delicatesseaardappel. Ratte of ook wel asperge-aardappel, is een Franse late en vastkokende variëteit. Hij lijkt op de Corne de Gatte maar is kleiner. Onregelmatig van vorm en daardoor lastig te schillen. Schillen is ook niet nodig en zelfs niet gewenst. Door de aardappel in de schil te bereiden blijft de nootachtige smaak en de romige textuur behouden. Uitstekend geschikt voor exclusieve salades, om in de schil te bereiden, in de oven met rozemarijn. Kan bewaard worden. |
Red Baron | Middenlate, vrij bloemige soort. Rondovaal en regelmatig van vorm met vlakke ogen. Rode schil en geel vruchtvlees. |
Red Scarlet | Vroeg tot middenvroeg, vrij vastkokend. De aardappels zijn groot en vlakogig. Ze hebben een rode matig-ruwe schil en tamelijk geel vruchtvlees. |
Resonant | Goede consumptie aardappel. Zuiver van kleur (lichtgeel), vrij groot en bloemig. Rondovaal van vorm met vlakke ogen |
Resy | Vroege, redelijk vastkokende aardappel. Groot en ovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en bleekgeel vruchtvlees |
Riviera | Een zeer vroege, vrij vastkokende aardappel. Rondovaal van vorm en vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Rode Pipo | Grote aardappel, ovaal en met vlakke ogen. Rode schil en geel vruchtvlees. Een goede bloemige consumptie-aardappel, neutraal van smaak en zuiver van kleur. |
Roko | Middenlate, vrij vastkokende aardappel. Rondovaal van vorm en vlakogig. Rode schil en wit vruchtvlees. |
Romano | Middenvroeg, redelijk vastkokend. De aardappels zijn middengroot en rondovaal van vorm en middendiepogig. Ze hebben een rode schil, soms licht verruwd en crèmekleurig vruchtvlees. Goed bewaarbaar. |
Romie | Middenvroeg, redelijk vastkokend. De aardappels zijn ovaal van vorm en vlakogig. Ze hebben een gele schil en geel vruchtvlees |
Rosa | Halflate tot late, vastkokende aardappel. Tongvormig met een rode schil en diepgeel vruchtvlees. Goed in de schil te bakken of te frituren. Ook te gebruiken voor salades, in ragouts en om te stomen. Goede bewaaraardappel. Ook bekend als Ossetong, Plate de Florenville en Bec de Florenville. Verkrijgbaar van augustus tot april. |
Rosabelle | Een vroege, vastkokende aardappel. Middelgroot en langovaal van vorm met een rode schil en geel vruchtvlees |
Rosagold | Middenlate, vrij vastkokende aardappel. Rond tot ovaal van vorm en vlakogig. Rode schil en geel vruchtvlees |
Roseval | De Roseval is een culinaire aardappel, die het hele jaar door verkrijgbaar is. Het is een vastkokende aardappel, egaal, ovaal van vorm, rode schil met vlakke ogen. Zeer smakelijke aardappel, gekookt in de schil geel van kleur. Geschikt om te grillen, frituren, te gebruiken in salades en om te bereiden in de oven en op de barbecue. |
Roxy | Middenvroege, vrij vastkokende aardappel. Rond tot langovaal van vorm en vlakogig. Gele schil en geel vruchtvlees |
Rudolph | Middenlate, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel zijn rond tot ovaal van vorm en vlakogig. Ze hebben een rode schil en wit vruchtvlees. |
Safari | Middenlaat tot late soort. Redelijk vastkokend, ovaal tot rondovaal van vorm, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees |
Saviola | Middenlate, vrij vastkokende soort. Langovaal, zeer vlakogig, gele schil en geel vruchtvlees |
Signum | Een zetmeelaardappel of fabrieksaardappel. Niet voor consumptie. |
Simone | Middenlate, vrij vastkokende variëteit. Langwerpig, een gele schil en donkergeel vruchtvlees. |
Soprano | Vrij vastkokende soort. Langwerpig en langovaal van vorm. Lichtgele schil en geel vruchtvlees. |
Spunta | Middenvroege, redelijk vastkokende soort. Groot en langwerpig, enigszins niervormig, met zeer vlakke ogen. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Steffi | Middenvroege, redelijk vastkokende aardappel. Groot en ovaal van vorm met vlakke ogen. Gele schil en geel vruchtvlees. Zeer smakelijke consumptieaardappel. |
Sultana | Vroege tot middenvroege vastkokende aardappel. Rondovaal tot ovaal van vorm met een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Tebina | Late, redelijk vastkokende soort. Groot en langovaal, vlakogig, heeft een gele schil en bleekgeel vruchtvlees. Geschikt voor o.a. friet. |
Tiamo | Een vroege, redelijk vastkokende soort. Aardappel met een mooie, rode, gladde schil, ovaal van vorm en lichtgeel vruchtvlees. Uitstekende consumptie aardappel en daardoor zeer geliefd. |
Timate | Vroege tot middenvroege soort met een goede smaak. Redelijk vastkokend, groot en ovaal tot langovaal van vorm, vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Toluca | Een middenvroege, redelijk vastkokende soort. Goede smaak, rond tot ovaal van vorm, zeer vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Triplo | Vroege tot middenvroege, vastkokende aardappel. Groot en ovaal van vorm met vlakke ogen, een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. |
Truffelaardappel (Vitelotte) | De truffelaardappel is iets speciaals en exclusiefs. Het is een paarse, enigszins langwerpige, vastkokende aardappel. De paarse kleur blijft behouden bij het koken. Van oorsprong afkomstig uit Frankrijk waar hij Vitelotte-Noir genoemd wordt. De kleur en vorm van de aardappel komen sterk overeen met de truffel, vandaar de naam. Truffelaardappels zijn geschikt om te koken, bakken, frituren, pureren en om te gebruiken in salades |
Turbo | De Turbo is een bloemige Aardappel. Ovaal tot langovaal van vorm, vlakogig, heeft een gladde lichtgele schil en geel vruchtvlees. Gekookt is de Turbo iets melig. Is vooral geschikt voor de verwerking tot friet. Verkrijgbaar van september tot juni. |
Ukama | Een vroege, vrij vastkokende variëteit. Groot en langovaal van vorm, vlakogig. Gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Vooral geschikt als kook- en frietaardappel. |
Victoria | Een zeer goede bewaaraardappel. Wordt middenvroeg tot middenlaat geoogst. Vrij vastkokend, groot en ovaal tot langovaal van vorm, vlakogig. Heeft een gele, ruwe schil en geel vruchtvlees. De smaak is zeer goed. De Victoria is geschikt om te koken en te frituren. |
Volare | Een middenvroege, redelijk vastkokende soort. Rondovaal van vorm, vlakogig met een gele schil en wit vruchtvlees. |
Zafira | De Zafira is een middenlate aardappel. Langovaal van vorm, zeer vlakogig. Heeft een gele schil en licht geel vruchtvlees. Redelijk vastkokend. |
Zoete aardappel | Eigenlijk helemaal geen aardappelsoort. Deze “aardappel” is afkomstig uit Azië waar ze heel populair is. Oranje van kleur, ovaal en langwerpig van vorm. Vlezig van structuur en geschikt om te koken, te pureren en te gebruiken in salades. Voor het koken eerst schillen |
Tekst aardappelsoorten: http://aardappeltjes.blogspot.nl