Gouden regels voor het koken van pasta zetten we hier op een rijtje. Om de meeste perfecte pasta te kunnen eten is het van belang deze eenvoudige, praktische regels in acht te nemen, Als dat zorgvuldig gebeurt, zullen de resultaten steeds weer uitstekend zijn.
Deegwaar van harde tarwe. Dat wil zeggen gekochte pakken harde, gedroogde deegwaar.
- Gebruik altijd een Italiaans merk deegwaar. zowel het koken ervan , als uiterlijk en smaak voldoen beter dan andere.
- Reken 75 gram deegwaar per persoon. Voor vier personen hebt u een grote pan met deksel nodig waar 2,55 ltr water i kan Voeg 3 theelepels zout toe en brengt het aan de kook.
- Als het water kookt, doe er dan alle deegwaren tegelijk in. Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat hij regelmatig kookt. Roer goed om te voorkomen dat hij vastplakt, dek de pan af en brengt hem snel weer aan de kook. Als de pasta eenmaal in de pan zit, moet u bijblijven totdat hij gaar is.
- Neem het deksel eraf zodra het water kook, en laat het water onder ad en en toe roeren gelijkmatig doorkoken totdat de deegwaar gaar is.
- Het is onmogelijk op precieze tijden te geven voor het koken van gedroogde pasta. Spaghetti van het ene merk kan 8 minuten nodig hebben, terwijl soortgelijke spaghetti van een ander merk 15 minuten nodig heeft. Lees de aanwijzingen op de verpakking en controleer tijdens het koken zo nu en dan hoe gaar de deegwaar is. Dat is de enige manier om te kunnen zeggen of hij goed is. Dat is de enige manier om te kunnen zeggen of hij goed is. uiteraard duurt het bij grote vormen langer voor ze gaar zijn dan bij kleinere of dunne pasta.
- Neem om te kijken of hij gaar is een stukje pasta uit de pan en bijt erop. Als hij ‘beetgaar'(al dente) is hij goed maar er moet geen harde, ongare witte kern in zitten. Niet iedereen wil zijn pasta beetgaar. De pasta moet zeker ook niet zo lang worden gekookt dat hij zijn vorm verliest en uit elkaar valt.
- Terwijl de pasta kookt, zet u het volgende klaar, een vergiet (in de gootsteen), een verwarmde dekschaal en een grote lepel en vork of twee grote lepels om de deegwaar aan te maken en om te scheppen. Het is van het grootste belang dat de pasta zo snel mogelijk wordt afgegoten. aangemaakt en omgeschept want niet is zo onsmakelijk als koude pasta. Bovendien zal deegwaar na het afgieten nog even doorkoken, dus als u hem niet snel uit de pan vergiet en op de dekschaal overdoet en naar tafel brengt, loopt u het risico van een te gaar, ontoonbaar geheel.
- Zodra de deegwaar gaar is, giet u hem in het vergiet en schud er voorzichtig het water uit. doe hem dan snel over op uw dekschaal. U kunt er een klontje boter of scheutje olie aan toevoegen om de pasta voller te maken. Maar dat is niet raadzaam als u probeert af te vallen. Meng de saus en eventueel kaas er voorzichtig door en dien hem direct op.
Verse pasta
Verse pasta deegwaar wordt op dezelfde manier gekookt al gedroogde, maar het bepalen van de juiste kookduur is moeilijker en sommige vormen zijn lastig om te koken.