Halfharde schapenmelkse kaas, cilindervormig of verdeeld in porties. Witromige zuivel met groenblauwe aders; de dunne korst is oranjegeel. De gesneden wrongel wordt in bodemloze hoepels met geperforeerde zijkanten gedaan. Diameter van de kaas 20 cm, hoogte 9 tot 10 cm, gewicht 2,5 tot 3 kg. Gerijpte kaas wordt geclassificeerd als surchoix (eerste, tweede en derde kwaliteit) of rebuts. De kwaliteit valt af te leiden uit de kleur van de folieverpakking.
De Roquefort staat op eenzame hoogte als het gaat om historie, smaak en kwaliteit. Deze kaas is uit 100% rauwe schapenmelk bereid, met speciale schimmelculturen, Penicillum Roqueforti, gekweekt in brood.
Roquefort is met Blue Stilton de beroemdste blauwaderkaas. Hij is dan ook wettelijk beschermd, d.w.z. dat de grondstof uitsluitend schapenmelk mag zijn en de kaas moet rijpen in grotten te Roquefort, op de hoogvlakte van Cambalou. Het unieke klimaat zorgt het hele jaar voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid.Ook de Roquefort die op Sardinië wordt gemaakt, rijpt al sinds zo’n 1200 jaar in deze kalksteengrotten. De enige kaassoort die op Roquefort lijkt is > Bleu de Corse, de Corsicaanse blauwe schapenkaas – maar ook die wordt voor rijping naar de grotten van Roquefort gebracht.
Op deze link vindt een aantal gerechten met ROQUEFORT (Frankrijk).
Hoeveelheid per
100 g |
Energie (kcal) 369 |
Vet 31 g | |
Verzadigd 19 g | |
Meervoudig onverzadigd 1,3 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 8 g | |
Cholesterol 90 mg | |
Natrium 1.809 mg | |
Kalium 91 mg | |
Koolhydraten 2 g | |
Voedingsvezels 0 g | |
Eiwitten 22 g |
Vitamine A | 1.047 IU | Vitamine C | 0 mg |
Calcium | 662 mg | IJzer | 0,6 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg | Vitamine B12 | 0,6 µg |
Magnesium | 30 mg |