menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Algemeen » Culinaire wetenswaardigheden » SPREEKWOORDEN MET ETEN EN DRINKEN

SPREEKWOORDEN MET ETEN EN DRINKEN

Geplaatst op: 8 april 2017

Tegelwijsheid., gastropedia
Tegelwijsheid.

Hier vindt u meer dan 300 spreekwoorden die te maken hebben met eten en drinken. Heeft u ook spreekwoorden of gezegdes die met eten of drinken te maken hebben? Mail ze dan naar info@gastropedia.nl! 

Aal is geen paling
Aan bacchus offeren.
Aan de fep zijn.
Aan de geur van de kaas herkent met de geit. 
Aan de pimpel zijn
Aan de zwier zijn.     
Achterin de fuik zit de paling.
Al etende krijgt men trek / honger.
Als broer ben je best wel te pruimen. 
Altijd brood eten verdriet ook.
Als de boter duur wordt, leert men het brood droog eten.
Als de drank in de man is
Als de wijn is in de man is de wijsheid in de kan.
Als een lam ter slachtbank geleid worden
Als een warm mes door de boter.
Als het appeltje rijp is, valt het vanzelf.
Als het bier is in de man dan is de wijsheid in de kan
Als het hooi het paard volgt, dan wil het gegeten zijn.
Als je veel eet, dan ben je lelijk als je dood bent.
Als warme/hete broodjes over de toonbank gaan
Appeltje eitje.
Arbeider in de wijngaard des heren
Bakkerskinderen eten oud brood.
Beter een half ei dan een lege dop
Beter thuis rapen eten dan elders gebraad.
De ganzen geloven niet dat de kuikens hooi eten.
Bij gebrek aan brood eet men korstjes van pasteien
Bij kleine hapjes leert men een hond eten.
Boter aan de galg smeren.
Boter bij de vis
Boter op je hoofd hebben.
Boter op je hoofd smeren en droog brood eten.
Botertje aan de boom zijn / Het is botertje tot de boom
Botertje boven
Boontje komt om zijn loontje.
Boontjes uit water eten.
Boven zijn theewater zijn
Broodnodig.
Broodvrienden zijn geen noodvrienden.
Daar heeft hij geen pap (of kaas) van gegeten.
Daar is een haartje in de boter
Daar komt een schip met zure appelen
Daar wordt niet hard op gebikt.
Daar is schraalhans keukenmeester.
Dat gaat erin als klokspijs
Dat is andere thee
Dat is een eitje
Dat is een ham vraag.
Dat is kaas voor hem
Dat is een klontje boter uit zijn pap.
Dat is een toffe peer.
Dat is geen klein bier
Dat is het eier-eten niet
Dat is het hele eieren eten
Dat zal hem geen windeieren hebben gelegd.
De appel valt niet ver van de boom
De boter alleen op zijn koek willen hebben.
De boter en de kaas te dik gesneden hebben
De broodkruimels steken hem.
De druiven zijn zuur
De een zijn dood is de ander zijn brood
De gebraden duiven zullen u in de mond vliegen
De gebraden haan uithangen
De grote vissen eten de kleine.
De hond in de pot vinden
De kaas niet van het brood laten eten/halen
De kan aanspreken.
De kat op het spek binden
De kers op de taart.
De kip met gouden eieren slachten.
De koek is op.
De komkommertijd
De kool en de geit sparen
De kost gaat voor de baat uit
De kruik gaat zo lang te water, tot zij breekt
De kunst gaat om brood.
De liefde van een man gaat door de maag,
De tafel de nodige eer bewijzen.
De oude zuurdesem
De pap is gestort
De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.
De rijpste pruimen zijn geschud.
De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend.
De weg van alle vlees gaan
De wittebroodsweken
Die de pit wil hebben, moet eerst de noot kraken.
Die niet werkt zal ook niet eten
Die niet werkt, zal niet eten.
Die werkt als een paard zal haver eten.
Door de zure appel heen bijten.
Droog brood moeten eten
Een afzakkertje nemen
Een appelflauwte krijgen
Een appeltje met iemand te schillen hebben.
Een appeltje voor de dorst.
Een bacchanaal aanrichten
Een boterham met tevredenheid.
Een droogpruim/droogpruimer
Een broeder van de natte gemeente zijn.
Een fles de nek breken.
Een flessentrekker
Een glaasje op de valreep
Een haar in de boter vinden/zoeken
Een harde man op een stuk weke kaas. 
Een harde noot kraken.
Een kater hebben
Een klein visje, een zoet visje
Een kruimeltje is ook brood.
Een kruisje is genoeg voor een boterham uit het vuistje.
Een loden pijp hebben.
Een mens moet werken voor de brok en voor de rok.
Een natte mei geeft boter in de wei.
Een profeet die brood eet
Een roes hebben / zich een roes drinken
Eén rotte appel in de mand, maakt al het gave fruit te schand.
Een stuk in de kraag drinken.
Een vaatje zuur bier.
Een vette bek halen.
Een vreemde eend in de bijt
Een zak zout met iemand gegeten hebben
Eet vis, als er vis is.
Eerst eten dan kwijlen.
Eerst even uitbuiken.
Eerst komt het eten dan de moraal.
Eieren kiezen voor zijn geld
Eieren voor je geld kiezen.
Eten als een dijker.
Eten als een spitter.
Eten als een varken.
Er de boter uit braden.
Er geen chocola van kunnen maken
Er geen kaas van hebben gegeten.
Er is geen ijs of het kost mensen vleis.
Er verdrinken er meer in het glas dan in de zee.
Ergens geen brood in zien.
Ergens geen kaas van hebben gegeten.   
Ergens kaas aan hebben.
Ergens peper aan eten
Erop zitten als de bok op de haverkist
Eten als een dijker.
Eten als een wolf. 
Eten dat je zweet en werken dat je het koud krijgt, dat zijn de waren.
Eten en drinken houdt lijf en ziel bijeen.
Eten met lange tanden 
Eten en drinken is geen beroep / ambacht.
Eten van verboden vruchten.
Eten wat de pot schraft.
Ga zo door en gij zult spinazie eten.
Gaan met die banaan.
Geen deuk in een pakje boter schoppen
Geen pap van iets gegeten hebben
Gegeven brokken zijn gauw gegeten.
Goede wijn behoeft geen krans
Gouden appelen in/op zilveren schalen
Groeien als kool
De grote vissen eten de kleine.
Haas vreten
Hansje in de kelder 
Heb je ooit zo zout gegeten?
Het boter is aan de galg
Het botert niet
Het botert niet tussen hen.
Het brood uit de mond nemen/stoten .
Het eet geen brood
Het eten is niet te pruimen.
Het eten niet meer op kunnen.
Het ei van Columbus
Het ei wil wijzer zijn dan de kip
Het gemeste kalf slachten
Het genadebrood eten
Het glaasje op zijn kant zetten.
Het is ( allemaal ) kool
Het is boter aan de galg gesmeerd.
Het is botertje tot de boom
Het is daar de zoete inval
Het is met hem kwaad kersen eten .
Het is een goede keukenmeid. Die gunt het vlees de juiste tijd.
Het is niet voor de ganzen gemaakt.   
Het is sop en gekookt eten.
Hij is zo mager als een aal
Het kaas niet van je brood laten eten.
Het leven is meer dan eten en drinken.
Het neusje van de zalm
Het is beter om naar de slager te gaan, dan naar de apotheker.
Het op je boterham krijgen.
Het smelt als boter in de mond.
Het sop is de kool niet waard   
Het zijn niet allen koks die messen dragen.
Het zal me worst wezen
Hij braadt er de boter ui. 
Hij is in zijn knollentuin
Hij kan meer dan brood eten 
Hij laat zich het kaas niet van het brood eten.
Hij is een smulpaap.
Hij is zo gesloten als een mossel.
Hij is zo gesloten als een oester.
Hij moet droog brood eten.
Hij moet genadebrood eten.
Hij teert op zijn vet.
Hij wil van 2 walletjes eten.
Hij wil van 2 walletjes eten.
Honger maakt rauwe bonen zoet
Ieder bakt zijn koek zoals hij hem eten wil.
Iemand afzouten
Iemand de oren van het hoofd eten
Iemand de voeten spoelen.
Iemand een kool stoven
Iemand het brood uit de mond nemen/stoten.
Iemand iets bakken
Iemand iets inpeperen
Iemand iets op zijn brood geven
Iemand in zijn eigen vet gaar laten koken/smoren
Iemands galgenmaal
Iets in het vet hebben
Iets met een korreltje zout nemen/opvatten
Iets onder de kurk hebben.
Iets soldaat maken.
Iemand een worst voorhouden
Ik heb honger als een paard.
In de olie zijn
In de pan hakkenIn iets doorkneed zijn
In kannen en kruiken zijn
Je bent om op te eten (met boter en suiker).
Je doet de boter in de pan, maar bakt er niks van.
Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken.
Je kunt wel alleen eten, maar niet alleen werken.
Je kunt wel spinazie in zijn nek zaaien.
Je kunt nooit weten waar een paling kruipt
Je mag wel alles eten, maar niet alles weten.
Je mag wel ergens anders honger krijgen, als je thuis maar komt eten.
Je mag geen appelen met peren vergelijken.
Je ogen zijn groter dan je mond.
Je zult stokvis eten.
Jong bier moet gisten
Kaviaar voor het volk
Kip zonder eieren.
Kip, ik heb je!
Klagers hebben geen nood en pochers hebben geen brood.
Klaplopen
Klare wijn schenken .
Kleine vossen bederven de wijngaard.
Knollen voor citroenen verkopen
Koek en ei zijn met iemand/iets
Komen met de paal als het brood in de oven is.
Krenterig zijn
Lang vasten is geen brood sparen
Lekker is maar een vinger lang
Letters eten
Liever brood in de zak, dan een pluim op de hoed.
Liever vrij en geen eten dan een volle buik aan een ijzeren keten.
Lieverkoekjes worden niet gebakken
Mager als brood
Men kan geen omelet maken zonder eieren te breken.
Men moet eten wat de kok schraft
Men moet geen paaseieren op goede vrijdag eten
Men vindt geen molenaar of hij at gestolen koren.
Met de Adamsvorken eten.
Met de 10 geboden eten.
Met de gebakken peren zitten.
Met de konijnen door de tralies kunnen eten
Met de neus in de boter vallen.
Met de rapen in de pot gaan
Met geld koopt men de mooiste kersen van de markt.
Met hem is het kwaad kersen eten.
Met hoge heren is het kwaad kersen eten.
Men eet om te leven, men leeft niet om te eten.
Men kan beter naar de bakker dan naar de apotheker gaan.
Met lange tanden eten.
Met zijn gat in de boter vallen.
Met zijn tien geboden eten.
Met zijn tien geboden eten/grijpen
Mosterd na de maaltijd
Na een uitleg, zo zit het dus in elkaar
Naar rijpe kersen klimt men omhoog.
Naar zijn meug eten.
Niet bij brood alleen leven
Of je worst lust
Om de hete brij heen draaien
Onder de kurk hebben.
Onze lieve Heer heeft rare kostgangers
Ook van de mosterd eten.
Op de fles zijn/gaan
Op de koffie komen
Op de lappen.
Op een droogje zitten.
Op een houtje ( kunnen ) bijten
Op eieren lopen.
Oude wijn in nieuwe zakken.
Overvloeien van melk en honing
Profeet die brood eet
Rap met de tanden, is rap met de handen.
Roet in het eten gooien
Scoren alsof het warme broodjes zijn.
Spreek wat waar is en drink wat klaar is.
Stenen voor brood geven.
Spreek wat waar i. Drink wat klaar is. En eet wat gaar is.
Spreeuwen willen wel kersen eten, maar geen bomen planten.
t”Ids
Te diep in het glaasje kijken.
Tegen de bierkaai vechten .
Tegen heug en meug
Terugverlangen naar de vleespotten van Egypte
Uit iemands hand eten.
Vaatje zuur bier
Van die boer, geen eieren.
Van een mooie / knappe tafel kun je niet eten
Van een mooi bord kun je niet eten.
Van haver tot gort
Van je buik een afgod maken.
Van twee wallen/walletjes eten
Vechten tegen de bierkaai.
Vechten tegen de bierkaai.
Veel in de melk te brokkelen hebben
Veel kruimels maakt ook een brood
Verstand hebben van gekookt eten.
Verandering van spijs doet eten.
Vette en magere jaren
Vieze varkens worden niet vet
Vis nog vlees zijn
Vis wil/moet zwemmen
Vlugge eters zijn vlugge werkers.
Voor de bakker zijn
Voor een appel en een ei
Voor spek en bonen meedoen.
Waar er vier kunnen eten, kunnen er ook vijf eten.
Wat de boer niet kent dat eet hij niet.
Wat in het vat zit, verzuurt niet
Wat leven in de brouwerij brengen
Water bij de wijn doen.
Water in zijn wijn doen
Weten waar Abraham de mosterd haalt
Wie appelen vaart wie appelen eet.
Wie boter op zijn hoofd heeft moet niet in de zon lopen
Wie eten wil moet de kok niet beledigen.
Wie gaat slapen zonder te hebben gegeten, staat op zonder te hebben geslapen.
Wat goed eet, schijt goed.
Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het deksel op de neus
Wie in de wijngaard werkt, mag van de druiven eten.
Wie niet werkt zal niet eten.
Wie zichzelf bewaart, bewaart geen rotte appel.
Wiens brood men eet diens woord men spreekt.
Wortelen doet ‘t gat bortelen.
Zand schuurt de maag.
Zelfs in de lekkerste appeltaart zit wel een pit.
Zich de kaas niet van het brood laten eten.
Zien eten doet eten.
Zijn boontjes op iets te week leggen
Zijn buik vol hebben van iets
Zijn maag wel aan de kapstok kunnen hangen.
Zijn koren groen eten.
Zijn natje en zijn droogje lusten.
Zijn ogen zijn groter dan zijn maag
Zijn woorden zijn gouden appelen in zilveren schalen.
Zo gezond als een vis.
Zo glad als een aal.
Zo glad als boter.
Zo zout heb ik het nog nooit gegeten.
Zoete broodjes bakken
Zonder beschuit scheep gaan
Zuipen als een ketter.
Zuivel op zuivel is voer voor de duivel.
Zwart zien van de honger


 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact