De Umami premium oyster behoort tot de Rolls Royce onder de oesters. Zacht en romig van smaak en boordevol vlees. De Umami-oester is een triploïde oester wat betekent dat deze oester zich niet voortplant en dus het hele jaar beschikbaar is.
Het ontstaan van de umami oester.
We nemen je graag mee naar het bedrijf Aqua-Triton in Yerseke. Daar waren ze bezig met een zoektocht naar de ultieme oester. Ze struinden de wereldzeeën af op zoek naar de dikste, grootste, platste, vetste en meest verfijnde oester. Verrassend dichtbij huis vonden ze een oester die visueel en smaak-technisch tot de wereldtop behoorden. Dat zagen ze meteen. Deze smaak zijn ze gaan ontleden en vroegen hun vriend ‘Kobayashi-san’ uit Japan om hulp.
Hij is naast liefhebber van Japans kauwtabak ook goeroe op het gebied van de 5e smaak: Umami. Na vele avonden koude sake leerde hij de medewerkers van Aqua-Triton de finesses van de Japanse smaakbeleving. En herkomst van het Umami-effect uit algen, diverse zeewiersoorten, natuurlijke fermentatie en de combinatie met de aminozuren in deze eiwitrijke oester.
Het lukte om de smaak van Kobayashi-san in onze gecontroleerde bassins hoog te houden en de Umami-oester was geboren. Hartig, zoet, romig, zilt en vol met pit en finesse. Daarmee voegt deze oester zich in één klap bij de grote namen der gastronomie: Dom Perignon-champagne, Pata Negra-ham, Paling, Beluga-kaviaar, Wagyu-beef, Perigord-truffels én Umami-oesters.
Voor de kenners is er geen discussie meer nodig. Of zoals Kobayashi-san zelf zou zeggen: ‘’Kore wa tashika ni sore desu!’’ Oftewel: dit is ‘m zeker!