Vla een typisch Nederlands toetje wat lijkt op een pudding Vla is een typisch Nederland product. In 2006 is het voor het eerst geïntroduceerd in Duitsland. Omdat het een typisch Nederlands product is, bestaat er ook geen Duits woord voor, dus heet het daar ook gewoon vla. Vla lijkt eigenlijk een beetje op een dunne vloeibare pudding, met de dikte van yoghurt. Vla was van oorsprong alleen te krijgen als vanille vla. Het is tegenwoordig in vele smaken te krijgen.
Naast vanillevla bestaat er nu ook: hopjesvla, chocoladevla, bitterkoekjesvla maar er bestaan ook speciale vla’s die soms alleen gedurende een speciale periode te koop is (zoals Oranje Vla tijdens voetbalkampioenschappen), slagroomvla, wintervla, blanke vla(neutraal van smaak), en zo zijn er tegenwoordig en vaak seizoen gebonden smaken Bij dubbel vla komen er 2 smaken uit het pak.
Vroeger
Vroeger werd vla gemaakt van melk(minstens 50 % koemelk) custard, eieren, maïzena en vanille. Tegenwoordig worden er ander bindmiddelen gebruik, net als aromas en andere smaakstofffen