Arròs negre (Arroz Negro) is een Valenciaans-Catalaanse schotel die traditioneel gemaakt wordt van inktvis of ,zeekat, inktvisinkt, schaal-en schelpdieren, paprika, ui en rijst. Het gerecht is enigszins vergelijkbaar met een zeevruchtenpaella. Sommige mensen noemen het gerecht ‘paella negra’ (zwarte paella) vanwege de zwarte kleur. Over deze benaming is felle discussie, omdat arròs negre niet door iedereen […]
GESCHIEDENIS VAN RIJST
De oorsprong van de rijst ligt in Azië. Er is bewijs van de teelt in China gevonden dat 7000 jaar oud is. Rijst is ongeveer 4000 jaar later in India en ongeveer 500 jaar later in Indonesië geïntroduceerd. De rijst werd oorspronkelijk gekweekt in de tropen van Azië, maar door de tijd heen heeft de […]
PANDAM
Pandan (Jasmijnrijst) rijst is een speciale rijstsoort met een bijzondere geur en smaak, uit het noordoosten van Thailand. De naam komt van het pandanblad, waarvan de rijstplant tijdens het groeiproces via de wortels de geur opneemt. Deze zachte geur komt tijdens het koken pas vrij. Pandan rijst is een mooie, lange, witte, droogkokende rijstkorrel. In […]
SUSHI RIJST
Een korte tot middellange rijst, de ruwe korrels van sushi rijst zijn iets glazig en doorschijnend. Hoewel de korrels nog te scheiden als ze worden gekookt, deze rijst heeft een stickier textuur in vergelijking met langkorrelige rijst. Dat is waarom het vaak kleefrijst heet. Rijst geteeld in Japan wordt niet geëxporteerd. Echter, Calrose en Kokuho […]
