Gravad lax of gravlax is een typisch Scandinavisch gerecht van rauwe zalm dat voornamelijk als aperitiefhapje gegeten wordt in Scandinavië. In Nederland wordt het ook vaak als voorgerecht geserveerd of op een salade. De zalm wordt gemarineerd in een mengsel van zout , suiker en dille. Vervolgens wordt de zalm dun gesneden en met wat hovmästarsås of gravlaxsås, een […]
ZALM, ATLANTISCHE (Salmo salar).
Maximale lengte 1,5 m (komt overeen met 40 kg). Rug blauwgroen, zilverkleurige flanken, witte buik. Lichaam met zeer verspreide donkere vlekken, de meeste boven de zijlijn. Bovenkaak reikt niet of nauwelijks voorbij de achterrand van de ogen. Staartwortel slank. Volwassen exemplaren in zee leven niet in scholen en trekken over grote afstanden. Ze verblijven in […]
ZALM-FOREL EITJES
De eieren van deze twee soorten zijn hoofdzakelijk afkomstig van dieren uit kweek. Ze worden gezouten en komen in gepasteuriseerde bokaaltjes op de markt. Noorwegen en Schotland zijn de grootste producenten van zalm, terwijl Frankrijk en Denemarken de grootste producenten van foreleieren. Ook MSC-gecertificeerde eieren van Pacifische wilde zalm zijn op de Europese markt te […]
