Tang voor het serveren van gebak.
Glossarium bediening
Het vak ‘gastheerschap’ is voortgekomen uit de gewoonten onder adel en aristocratie. Als deze op reis gingen, namen ze doorgaans de complete staf mee. Later ontdekten herbergiers en hoteliers dit gat in de markt en zorgden er met vakbekwaam personeel voor dat het de gasten aan niets ontbrak. Halverwege de 18de eeuw raakte men er aan gewend in hotels en herbergen dezelfde persoonlijke zorg te ontvangen die men thuis gewend was. Gastheerschap is een uitgebreid vakgebied waartoe onder meer kennis van het hotel- en restaurantbedrijf, menuleer, drank- en wijnkennis, duur van bereidingstechnieken en commerciële en communicatieve vaardigheden behoren. De verklarende woorden- en begrippenlijst hieronder geeft een overzicht van de terminologie zoals die in het vak gangbaar is.
GECOMBINEERDE SERVEERMETHODE
Het uitserveren van een deel van de gerechten aan tafel, in combinatie met het dresseren van andere op een bijzettafel.
GEKOELDE DRANKEN
Gekoelde flessen, en glazen zonder voetje met een gekoelde inhoud, altijd serveren op een viltje of onderzetter. Eventueel inschenken op het dienblad; flesje vervolgens neerzetten met het etiket naar de gast gericht. Informeren of de gast ijsblokjes wenst.
GLASWERK
De vorm van een glas is van grote invloed op het genieten van een drank. Voor veel dranken zijn speciale glazen ontworpen. Kies glaswerk met zorg. De stijl van de glazen dient te passen bij het serviesgoed, bestek en linnengoed.
GLASWERK REINIGEN
Aangekoekte resten, lippenstift en vingerafdrukken op een glas zijn voor de gast onacceptabel. Glazen wassen in heet water met soda of een ander reinigingsmiddel, afspoelen en snel drogen met een speciale glazendoek. Glazen na afkoeling opbergen met de opening naar beneden, om stof te voorkomen.
GLAZEN VOORVERWARMEN
Leidt bij gedistilleerd snel tot het vervliegen van de alcohol.
GLAZENDOEK
Doek voor het poleren van glaswerk. Mag niet pluizen.
GRANITÉ
Een pauzedrank tussen de gerechten. Een halfbevroren mengsel van suikersiroop, doorgewreven gestoofde vruchten, citroen- en sinaasappelschil.
GROC
Alcoholhoudende drank,(Cognac, rum, vieux, wijn) met heet water, suiker en citroen. De gast mengt zelf in een speciaal glas.
GROOT PLAT BORD
(24 cm) Voor hoofdgerechten, koude voorgerechten, en groenteschotels en als onderzetbord.
HAARVERZORGING
Kort haar is sneller te verzorgen dan lang haar. Kammen en borstelen alleen op het toilet of in de kleedruimte
HAMTANG
Speciale tang, gebruikt bij het voorsnijden van ham.