Voorloper van de espresso. In bedrijven met weinig koffie-omzet wordt in plaats van een kopje koffie een houder met glas en daarop een met koffie gevuld filter geserveerd.
Glossarium bediening
Het vak ‘gastheerschap’ is voortgekomen uit de gewoonten onder adel en aristocratie. Als deze op reis gingen, namen ze doorgaans de complete staf mee. Later ontdekten herbergiers en hoteliers dit gat in de markt en zorgden er met vakbekwaam personeel voor dat het de gasten aan niets ontbrak. Halverwege de 18de eeuw raakte men er aan gewend in hotels en herbergen dezelfde persoonlijke zorg te ontvangen die men thuis gewend was. Gastheerschap is een uitgebreid vakgebied waartoe onder meer kennis van het hotel- en restaurantbedrijf, menuleer, drank- en wijnkennis, duur van bereidingstechnieken en commerciële en communicatieve vaardigheden behoren. De verklarende woorden- en begrippenlijst hieronder geeft een overzicht van de terminologie zoals die in het vak gangbaar is.
FLAMBEER- EN FONDUERÉCHAUDS
Rechauds voor gebruik aan tafel. Vragen om een regelmatige en goede reiniging
FLAMBEERPANNEN
Na gebruik nakijken op vlekken en restjes.
FOND, À ‘
Tot op de bodem’; het geheel inkoken of indampen van een vloeistof.
FONDUEVORK
Vork voor vlees-, vis- of groentefondue.
FRANGIPANE
Mengsel van spijs, boter en ei om mee te bakken als vulling.
FREE-FLOWSYSTEEM
Serveersysteem waarbij de gast aan buffeteilandjes zijn dranken en gerechten kiest en vervolgens bij de kassa afrekent.
FRISDRANKEN
Diverse categorieën dranken, zoals vruchtenlimonades, limonade-gazeuses, bittere limonades, koolzuurhoudende en ‘stille’ mineraalwaters.
FRUITMESJE
Mesje voor het schillen en snijden van fruit.
GAARHEIDSBRADEN VAN VLEES
GAARHEIDSGRADEN VAN VLEES Duits: Halbroh, blutig English, halb durchbacken, durchbacken. Engels: Very rare, rare, mediumwell-done. Frans: Bleu, saignant, à point, bien cuit. Nederlands: Bijna rauw, iets langer doorgebakken, net gaar, doorbakken.
GASTHEERSCHAP
De som van het kunnen omgaan met gasten en de commerciële en vaktechnische vaardigheden van de gastheer
GASTVRIJHEID
Een combinatie van een goed product, een voor de gast prettige omgeving en het correcte gedrag van de gastheer