Schotse whisky, Drambuie (build)
Recepten
In de vele Grand Hotels en casino’s in de Verenigde Staten en het Cuba van voor 1959 ligt de oorsprong van de receptuur van cocktails en samengestelde dranken. Iedere (hotel)bar en elk casino probeerde zich te onderscheiden met de fantasierijkste cocktails en samengestelde dranken en de mooiste, exotische namen ervoor. Doel ervan was het uitgaanspubliek te binden. Niet alleen de ambiance, de showballetten en -orkesten bepaalden immers de keuze van de uitgaansgelegenheid, ook het showelement van de barkeeper speelde een grote rol in het entertainment. Drankjes worden soms alleen geroerd (stir) of door elkaar geschud (shake) maar ook wel gestapeld in allerlei kleuren en smaken (build). De ingrediënten kunnen variëren van vruchtensappen, vruchtenpuree, siropen, likeuren en gedistilleerd tot bouillon, room en melk. De tekeningen verwijzen u naar het juiste gereedschap en glas.
SALTY DOG
Wodka, grapefruitsap, zoutrandje op het glas (shake)
SAMBA
Meloenlikeur, crème de bananes, Malibu, ananassap, room (blend)
SCARLET LADY
Witte rum, Campari, mandarijnenlikeur, maraschino, citroensap (shake)
SCOFFLAW
Canadese whisky, droge vermout, citroensap, grenadine (shake)
SCREWDRIVER
Wodka, sinaasappelsap (build)
SEX ON THE BEACH
Meloenlikeur, frambozenlikeur, ananassap (shake)
SHOTGIRL
Grand Marnier, wodkacitron, perziklikeur, mandarijnensiroop, ananassap, guavesap (shake)
SIDECAR
Cognac, triple sec, citroensap (shake)
SILVER STREAK
Gin, kummel (shake)
SINGAPORE SLING
Gin, cherry brandy, Bénédictine, Angostura bitters, citroensap, suikersiroop, sodawater (shake)
SNOWBALL
Advocaat, dash, Rose’s lime juice, updrank (build)
![](https://www.gastropedia.nl/wp-content/themes/dynamik-gen/images/content-filler.png)