In Zuid-Engeland een donkerbruine > ale met een zoete smaak en een laag alcoholpercentage (3-3,5% vol.) > Bruin bier.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
BRUIDSTRANEN
Oud-Hollandse likeur met ingrediënten als walnoot, kaneel en zoethout. In de fles zitten minuscule vlokjes goud- en zilverblad die na het schudden van de fles in de likeur zweven.
BRUIN BIER
Een > hooggegist of > laaggegist zoet bier. Geur en smaak worden gekenmerkt door diepe aroma’s.
BULK
Wijn en andere dranken die in bulk (onverpakt) worden vervoerd en verhandeld. Het transport geschiedt meestal in speciale tankwagens of -schepen.
BUTT (GB)
Whisky- of sherryvat van 490 l.
BUTT OF WHISKY (GB)
Fustmaat van 108 > gallon = 490,9 liter.
BUTTERSCOTCH
1. Een mengsel van bruine suiker en boter. 2. Als aroma aangeduide smaakstof die geur en smaak van een drank versterkt.
BYRRH
Merknaam voor een op > vermout gelijkend aperitief. Houdt het midden tussen een echte vermout en een zogenaamd > patentaperitief.
CACAOBOON
Cacaobonen zijn, evenals koffiebonen, buitengewoon goed te gebruiken voor het maken van zware en volle likeuren, zoals > crème de cacao.
CACHAÇA
Braziliaanse, op > rum gelijkende drank. Dit uit suikerriet getrokken ‘vuurwater’, met een alcoholpercentage van om en nabij de, staat in Brazilië hoog genoteerd in de alcohol top-tien.de sterkte van cachaça varieert van 38% tot 80% alcohol. De Brazilianen consumeren zelf het grootste deel van de productie: zo’n 1,5 biljoen liter per jaar. In de […]
CAFÉ
De naam ‘café’ (voor een drankgelegenheid) is ontleend aan de eerste koffiehuizen waar de chic van de stad bijeenkwam; kasteleins van bierhuizen zouden naam en imago hebben geadopteerd. Ze schonken (ook) koffie en sierden hun lokaliteit met de naam café.
CAFÉ-BROUWERIJ
Café of bierhuis dat zijn eigen bier brouwt. De productie is kleinschalig en komt veelal voort uit liefde voor het brouwen.