Shortdrinks.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
BRANDEWIJN
Hoewel oorspronkelijk ‘uit wijn gebrand’, heeft brandewijn niets meer met wijn van doen. Tegenwoordig is het vooral een distillaat van andere grondstoffen. Brandewijn behoort tot de neutrale alcoholsoorten en vormt meestal de basis van andere dranken, zoals > citroenbrandewijn, > likeur, enzovoort. Zie ook > inmaakbrandewijn.
BRANDY
Wijndistillaat, oorspronkelijk voor het gemak ‘gebrande wijn’ genoemd. Deze term is nog steeds in zwang in vrijwel alle landen waar wijndistillaten worden gemaakt. Tegenwoordig bereidt men brandewijn door het distilleren over lichtzure stoffen.
BRANDY DE JEREZ
Wijndistillaat met beschermde herkomstbenaming uit het sherrygebied in het Spaanse Andalusië. Volgens producenten in Jerez is een wijndistillaat goed als het ‘op de tong brandt, in de keel een fluwelig gevoel geeft en warm aanvoelt in de maag’.
BRANNNTWEIN (D)
Duitse benaming voor > brandy.
BRASSERIE (F)
Frans voor ‘brouwerij’ of ‘café-restaurant’.
BRAUEREI (D)
Duits voor ‘brouwerij’.
BRENNWEINE (D)
Basiswijnen voor het stoken van > Weinbrand. Het procédé levert een sterk alcoholische vloeistof op met een alcoholgehalte van 50 tot 80 procent.
BREWERY (GB)
Engels/Amerikaans voor ‘brouwerij’.
BRINJEVEC
Een traditioneel gedistilleerd uit Slovenië, op basis van jeneverbess en. Lijkt sterk op > borovicka.
BRONWATER
Uit een natuurlijke bron afkomstig water dat veelal arm is aan mineral en. Moet voldoen aan de wettelijke voorschriften van het Natuurlijk miner aal- en bronwaterbesluit van de Warenwet.
BROUWEN
Algemeen gebruikte aanduiding voor het proces van bierbereiding; het betreft het deel van het proces waarbij > wort in de brouwketel wordt gekookt en > hop wordt toegevoegd.