Belgische naam voor degene die nog moet rijden, als men met een groep mensen gaat stappen. “Hier is ‘t feest Bob rijdt”.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
BOCK, BOCKBIER (D)
Van oorsprong een laaggegist bier uit Neder-Saksen, donkerder dan > pilsener en met een iets hoger alcoholpercentage (meestal 6,0 procent of iets hoger). Oorspronkelijk een sterk en donker seizoensbier dat in verband werd gebracht met de lentefeesten; > Maibock. Op het etiket figureert meestal een bok.
BOEKET
Geur van een drank.
BOERENJONGENS
Traditionele Nederlandse drank. Inmaakbrandewijn met opgek ookte rozijnen, meestal van het druivenras sultana.
BOERENMEISJES
Tegenhanger van > boerenjongens. De rozijnen zijn vervangen door Californische abrikozen.
BOISÉ (F)
Extra toevoeging van eiken spaanders aan een vat > cognac, bedoeld om het distillaat ouder te laten lijken. Tevens een hulpmiddel om het gebrek aan karakter in sommige cognacs te compenseren.
BOKBIER
Nederlands gelegenheidsbier dat omstreeks oktober op de markt wordt gebracht. Met 6,5 procent alcohol is het iets zwaarder dan normale bieren. Bokbier is gekruid met alsem, een kruid dat vroeger ook buck, buckten of bock werd genoemd.
BOMMERLUNDER
Merknaam voor een bekende Duitse versie vam > aquavit, ontstaan in Flensburg.
BONNE CHAUFFE
Scherpe, nog niet gerijpte > cognac.
BONS BOIS
Gebied in de buitenste ring van het district Cognac, met circa 11 500 ha wijngaarden en een vochtrijke kalk- en kleigrond. Kwalitatief lijkt het product op dat van de > Fins bois. Wordt vaak gebruikt voor het mengen.
BOONEKAMP
Sterk aromatisch > maagbitter. Hoewel van Nederl andse oorsprong wordt het tegenwoordig gemaakt in Duitsland. Iets zoeter, zachter en aromatischer dan andere maagbitters en met een alcoholg ehalte van 40 procent.
BORDERIES
Gebied ten noorden en noordwesten van Cognac. In oppervlak de kleinste regio, met 3800 ha wijngaarden. De kalkrijke bodem bevat ook vuursteen en klei. Levert een zachte, rijkgeurende > cognac die zeer oud kan worden.