Met fijne amandelen en perzikpitten gearomatiseerde likeur.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
BITTERTAFEL
In vroeger tijden een centrale tafel in het café waar men aanschoof om een borrel te drinken. Als hapje bij de borrel werden hier bitterballen en bittergarnituur geserveerd.
BIZON-VODKA
Poolse Zubrowkawodka, gearomatiseerd met een extract van gras dat gegeten wordt door de wisenten (Europese bizons) in het Bialowieza National Park. Als teken van echtheid stopt de fabrikant in iedere fles een sprietje wisentgras (zubrowka
BLACK BOOSTER
Een zogeheten power and energy drink. Hoewel het etiket ‘limonade met plantenextract’ vermeldt, waarschuwt het kinderen en cafeïne-gevoelige mensen tevens van het drankje geen grote hoeveelheden te drinken. Tot de ingrediënten behoort onder meer guarana-extract; het cafeïnegehalte bedraagt 250 mg/l. Dient ijskoud geserveerd te worden.
BLACKBERRY BRANDY
Bramenlikeur.
BLASTER
Opvolger van de > shooter. Een nieuwe mix van een alcoholische sterkedrank (bijvoorbeeld > wodka) en een > energy drink. Het verschil tussen blaster en shooter zit vooral in het alcoholpercentage. Een smakel ijk voorbeeld is > Flügel.
BLAUWE KNOOP
Insigne van geheelonthouders.
BLEND (GB)
Ander woord voor > blended whisky, een mengsel van mout- en graanwhisky’s. Veelal een mix van 40 procent > straight whisky en 60 procent fijne graanalcohol.
BLENDED
Het blenden van whisky dient om de drank te verzachten. In het Nederlands ook ‘versnijden’ genoemd. Het is nodig om een commercieel verantw oord product te krijgen.
BLENDED WHISKY
Blend van 40 procent > straight whisky en 60 procent grain neutral spirit.
BLINDSLAAN
Sommige heldere dranken kunnen troebel worden als ze met water worden aangelengd. Voorbeelden: > anisette, > pastis, > ouzo en > raki.
BLOODY MARY DE GESCHIEDENIS
De geschiedenis van de Bloody Mary Heb je ooit gehoord van een drankje genaamd ‘Red Snapper’? Er bestaat een goede kans dat je hier nog nooit van gehoord hebt. Toch heb je dit drankje waarschijnlijk weleens geproefd, namelijk als een ‘Bloody Mary’. De cocktail gemaakt van tomatensap en wodka verscheen voor het eerst op een […]