Zoete, versterkte wijn, gealcoholiseerd met wijnalcohol.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
VIN LIQUOREUX
Letterlijk ‘liquoreuze wijn’. Zoete wijn, gemaakt uit most met een hoog zoet- en alcoholgehalte.
VINAQUA (O)
Een in twee cellen verdeeld flesje met respectievelijk droge rode wijn en > sodawater en een totale inhoud van 2 dl. Na verwijderen van de kroonkurk wordt de inhoud van beide cellen uitgeschonken, waardoor in het glas een soort > Schorle-morle ontstaat.
VINJAK
Edel wijndistillaat uit Istrië, een soort > armagnac. Na lagering en rijping heeft vinjak een natuurlijk aroma en een fijne, milde smaak.
VINO DE NIPA
Historisch wijn die op de Filippijnen werd gemaakt van het sap van de nipapalm. Vergelijk-baar met > palmwijn. Wordt ook wel verstookt tot aguardiente de nipa.
VODKA
Het nationale gedistilleerd van de Slavische landen, op basis van rogge of aardappels. Smaak- en kleurloos en zeer zuiver; wordt gewoonlijk puur gedronken. Soms wordt wodka gearomatiseerd met een kleine hoeveelheid kruiden of vruchten. Wodka komt oorspronkelijk uit Polen en Rusland waar men traditioneel aardappel gestookte Wodka (oorspronkelijke spelling: Vodka) dronk om warm te blijven. […]
VOGEZENBITTER
Een creatie van Wenneker, samengesteld uit een aantal kruiden waaronder kalmoes. Deels gepercoleerd, deels gedistilleerd, met 30 procent alcohol en een hoog zoetgehalte.
VOLMAAKT-GELUK
Een likeurachtig product van de Amsterdamse likeurstokerij Van Wees, bereid uit vele soorten zaden, extracten, bloemen, noten en – heel bijzonder – gegiste bourbonvanille.
VOLUMEPROCENT
Sterkte van een drank, uitgedrukt in een percentage alcohol. Het percentage wordt aangegeven in volumeprocenten.
VOORBURG
Oorspronkelijk een citroenjenever met pomeranssinaasappels. Het product kreeg door de twee gescheiden kleuren – de > pomerans blijft drijven op de > citroenjenever – de naam Voorburg omdat deze Nederlandse gemeente rood en geel in haar wapen voerde.
VOORLOOP
Het eerste, onzuivere gedeelte van het distillatieproces dat niet geschikt is voor het eindproduct en daarom wordt afgescheiden.
VRIJMETSELAAR
Internationaal bekende likeur van de vrijmetselarij volgens een Schots product. De basis ervan is > cognac; honing is de een van de smaakbepalers; het aroma wordt versterkt met koriander en jeneverbes. De organisatie weigert de exacte compositie bekend te maken.