Vruchtensap waaraan water en suikers zijn toegevoegd (Warenwet). Het wettelijk voorgeschreven sapgehalte varieert naargelang het soort sap.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
VRUCHTENLIMONADE
Frisdrank met minimaal 10 procent > vruchtensap.
VRUCHTENSAP
Vloeibaar, onverdund en ongegist product uit vruchten, met de kleur, het aroma en de smaak van de vrucht (Warenwet).
WACHOLDER, WACHOLDERGEIST
Duits distillaat van graan of neutrale alcohol, genoemd naar de Wacholder-bes (= jeneverbes). Het drankje smaakt iets ruwer dan > jenever.
WASH
De vloeistof die ontstaat bij de vergisting van > wort.
WASH-STILL
De distilleerketel waarin de eerste distillatie plaatsvindt.
WASSAIL BOWL
Oud-Engelse warme drank die op oudejaarsavond wordt gedronken. Volgens de traditie bestaat hij uit hete, gekruide > ale met gepofte aardappel. Het gezamenlijk drinken van deze bowl is een blijk van vriendschap.
WEINBRAND
Het Duitse equivalent van > brandy, sinds 1250 onder strikte voorwaarden in Duitsland geproduceerd. De voorgeschreven rijping in eiken fusten duurt minimaal zes maanden; het alcoholgehalte moet minstens 36 procent zijn. De bekendste Weinbrand, Asbach Uralt uit Rüdesheim, valt op door zijn uitgesproken zachte, iets zoetige smaak.
WEISSBIER, WEISSE, WEIZENBIER (D)
Letterlijk ‘wit bier’. Een hooggegist blond bier, voor de helft bereid uit tarwemout. Droog, fruitig en kruidig van geur en smaak. Oor-spronkelijk een Berlijnse biersoort, al wordt ook in Beieren Weiss-bier gebrouwen. In Hefeweissbier zweven duidelijk zichtbare gistdeeltjes. Zie ook > witbier.
WHISKEY, AMERIKAANSE-
De > bourbon-, > rye en > wheat whiskeys zijn de klassieke Amerikaanse whiskeysoorten, gedistilleerd uit maïs, rogge en tarwe. Er zijn echter vele varianten. American whiskey wordt, evenals de Ierse, geschreven met een ‘e’.
WHISKEY, IERSE-
Hoewel elk verhaal over whisky in Schotland begint, hebben de Ieren het drankje uitgevonden. Het wordt gespeld als ‘whiskey’ als het om Ierse of Amerikaanse whisky gaat.
WHISKY SOUR
Whisky met citroensap en ijs; vaak gebruikt als toost op het nieuwe jaar.