In Zuid-Amerika en Afrika geproduceerde ‘wijn’, verkregen door vergisting van het zetmeelrijke wortelsap van de broodwortelplant, de maniok of de manihot.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
YAYIN
Hebreeuws woord voor wijn. Mogelijk is hiervan het Bargoense woord > jajem voor sterke drank afgeleid.
YENI-RAKI
Een Turkse > raki, echter niet van anijs maar op basis van rozijnen.
YWERA
Alcoholische drank van Haïti.
ZBÔJNICKIE
Kruisbessenwijn uit het bergachtige Poolse Tymbark. Het is een tamelijk zoete wijn, goudkleurig en aangenaam van smaak. Heeft iets weg van > mede.
ZEEUWSE-BABBELAARLIKEUR
Likeur op basis van het oorspronkelijk recept voor Zeeuwse babbelaars.
ZIPPARTENBRAND
Een distillaat uit de gedroogde vruchten van de wilde pruimensoort parte of zibarte uit het Schwarzwald.
ZLOTY ROG
Poolse bosbessenwijn met een laag alcoholpercentage.
ZOOM
Shortdrinks.
ZOUTMANS-ZOET-EN-BITTER
Oud-Hollandse likeur uit een reeks langvergeten soorten. Admiraal Johan Zoutman leverde in 1781, tijdens de Vierde Engelse Oorlog, bij de Doggersbank slag met de Engelse vloot. De zeeslag eindigde onbeslist – voor Zoutman tegelijk een zoete en een bittere ervaring.
ZWETSCHGENWASSER
Droog en kleurloos distillaat van kwetsen, de kleine blauwe pruimen uit het Zwarte Woud.
ZWICKELBIER
Een ongefilterd bier zonder de markante eigenschappen van > kelderbier.
