Blaadjes met veel gouden puntjes. Sterk aftreksel met een volle smaak.
Glossarium Thee
Voordat het woord ‘thee’ in de Nederlandse taal werd opgenomen, werd het theeblad tcha, cha of tee genoemd. De Nederlandse naam is afgeleid van het woord te uit het dialect van Amoy, een havenstad in de Chinese provincie Fujian – een gevolg van het contact tussen Nederlandse koopvaarders uit de 17de eeuw en het scheepsvolk in de haven van Amoy. Omdat de Nederlanders als eersten thee naar Europa brachten, werd ‘onze’ naam voor het product in veel talen overgenomen. Thee is de meest gedronken drank ter wereld. Bekend zijn de Japanse theerituelen; we weten ook hoezeer de Engelsen ‘s middags hechten aan hun thee met melk. En hoeveel Nederlanders beginnen de dag niet met een kopje thee? Ofschoon het aantal echte tearooms in onze streken door het jachtige bestaan sterk is afgenomen, is het product thee niet meer uit de horeca weg te denken.
TI KWAN YIN (China).
Kortgefermenteerde thee. Zeer mild, met een diepgele kleur, een mild aroma en een zeer zachte zoetige smaak.
TIP
In de bewerkte thee zitten gouden puntjes, afkomstig van de tip van de jonge knoppen.
TIPPY GOLDEN BROKEN ORANGE PEKOE (TGBOP)
TIPPY GOLDEN FLOWERY BROKEN ORANGE PEKOE (TGFBOP)
TIPPY GOLDEN FLOWERY ORANGE PEKOE (TGFOP)
Een FOP met veel ‘gouden puntjes’.
TOLE (KAMEROEN)
Interessante lowgrown CIC-bladthee die een goede heldere kleur en een vrij goede smaak geeft.
TOLE (Kameroen).
Lowgrown CTCthee. Goede heldere kleur en smaak.
TUANCHA (China).
Geperste theebolletjes met aardachtige smaak en aroma.
TUNG TIN (Taiwan).
Taiwans beste thee. Lichtgefermenteerde Pouchong, oranjegroen van kleur en met een zachte, milde smaak.
TUOCHA (China).
Geperste thee in de vorm van een vogelnestje. Aardachtige, natuurlijke smaak.
VAAL
Een sterk maar tegenvallend aftreksel.
