Instrument voor het fijn raspen van producten als harde groenten, bepaalde kaassoorten, aardappelen, knollen en wortelen. Op een rasp zitten vaak verschillende raspplaten, voor een fijn of grof resultaat en zelfs voor het snijden van plakken. Er zijn veel verschillende soorten raspen te koop. Hier lichten wij de rasp van het merk Triangle uit.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
REFRACTOMETER
Apparaat voor het meten van het suikergehalte door middel van lichtrefractie. Wordt o.m toegepast in de wijnbouw.
RESTAURANTPAN
Lyonnaisepan.
RIJSTKOKER
Een rijstkoker is ideaal voor het bereiden van diverse soorten rijst, van witte tot Basmati. Een goede rijstkoker is uitgerust met een kook- en warmhoudfunctie. Tegenwoordig hebben rijstkokers meerdere mogelijkheden zoals het stomen van groenten, vis of vlees, zoals deze rijstkoker die u op de afbeelding ziet. De uitneembare binnenpan is voorzien van een antikleeflaag […]
RIJSTRAND
Hulpmiddel voor het in cirkelvorm persen van rijst en het bakken van cirkelvormige cakes (> Tulb and). Een goede rijstrand is gemaakt van roestvrij staal. In kleine maat wordt een rijstrand een savarin genoemd.
ROKER – KOUD ROOK GENERATOR
Een heerlijke rooksmaak zonder barbecue! Dat kan tegenwoordig met bv een Wartmann®roker Met deze roker maakt u rook uit houtmot voor het koudroken van etenswaren en drank. Met koud-roken geeft u een bijzondere smaak aan kazen, noten, eieren, vis vlees en groenten. Laat een blijvende indruk achter door uw cocktails een keer met rook uit te serveren. […]
ROLSTOK
Deegroller.
ROODGLOEIEND IJZER
IJzer dat in het vuur roodgloeiend wordt gemaakt, waarna er gratineerschotels of gesuikerde nagerechten – crème brulée bv. – mee gebruneerd kunnen worden zonder dat het gerecht te gaar wordt.
ROOK-BOX
Gek op roken? Dan is de rook box een must-have. Met de box voeg je heel simpel een rook aroma toe aan je barbecue gerechten. Van hickory en apple tot die echte oak smaak. Het kan allemaal. Je legt de box in de kolen of op je rooster en laat de rook-box lekker meeroken. De […]
SAPCENTRIFUGE
Elektrisch apparaat, vaak geheel of gedeeltelijk van roestvrij staal, voor het maken van vruchten- en groentesap. Soms uitgerust met een aparte pulpafvoer en rubber zuignappen om ‘weglopen’ en trillingen te voorkomen. De machines zijn zeer eenvoudig schoon te maken.
SAUSLEPEL
Lepel voor het napperen van saus of jus over of naast een gerecht.
SAUTEUSE
Ook wel sauteerpan genoemd. Naar vorm een koekenpan met hogere rand. Ze wordt vooral gebruikt voor het aanbraden van kleine stukjes vlees.