Rijstrand.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
SCHILMESJE EN/OF GROENTEMESJE
Een handig mesje met een fijn geslepen spits en een goed gebalanceerd heft wat uitstekend in de hand ligt en een fijne grip geeft. Gebruik dit mesje voor de mise en place in iedere keuken.
SCHUIMSPAAN
Hulpmiddel voor het afschuimen van bouillons en het uitnemen van een product uit een vloeistof. De beste schuimspanen zijn van roestvrij staal.
Shichirin BBQ
De Japanse shichirin-grill is een traditionele houtskoolbarbecue die al sinds de Edo-periode (1603) in Japan wordt gebruikt. Ze zijn er zowel ronde- als in een rechthoekige uitvoering. De grill wordt door veel Japanners ook thuis (voor de veiligheid alleen buiten) gebruikt. Dan wordt de grill op tafel gezet en de hele familie zit er omheen […]
SILICONEN BAKMAT
Deze bakmatten, van 100 procent voedselvriendelijke siliconen, kunnen uit koeling of diepvries rechtstreeks op rooster of bakplaat in een hete oven van ca. 50 tot 250 °C worden geplaatst. De afmetingen van de mat zijn 1/3, en 1/1 GN. Door de gastronormafmetingen kunnen de bakmatten onderling op eenvoudige wijze worden gecombineerd op een 1/1 GN […]
SILICONEN BAKVORM
Bakvorm van siliconen, een zeer flexibel materiaal. Zeer geschikt om baksel onbeschadigd uit het vorm te halen.
SILICONEN LEPEL
De moderne siliconen lepels met stalen greep zijn bijzonder handige keukenhulpjes. De lepels zijn hittebestendig tot 300°, dus vervormen, verkleuren en smelten niet. Ze zijn verrassend makkelijk schoon te spoelen met water. Leuk weetje: u kunt deze lepels op iedere warmtebron gebruiken en in iedere pan.
SLAGROOMAPPARAAT
Apparaat van geanodiseerd aluminium voor het spuiten van slagroom door middel van slagroompatronen (onder druk).
SLAKKENSCHAAL
Porseleinen of roestvrij stalen schaaltje voor het serveren van slakken.
SLOFFENRING
De sloffenring is aan de bovenkant omgezet. De rand is dan ook goed te gebruiken als steker. Deegplak uitsteken en in de vorm laten zitten, afbakken en daarna pas lossen. Zo blijft de vorm het best bewaard, eventueel na het afbakken vullen en in de koeling – op deze manier kunt met wat creativiteit een […]
SLOW JUICER
Een slowjuicer perst tot wel 30% meer sap uit groenten en fruit dan een normale pers. Hierbij maakt het niet uit of het harde of zachte groenten, vruchten en of fruit. Wortels, paprika, selderij, radijs, kool en zelf tarwegras kan een goede slowjuicer ook aan. Dankzij de planetaire overbrenging maakt de slowjuicer bijna geen geluid. […]
SLOWCOOKER
Slowcooker biedt de gelegenheid om op lage temperatuur een (éénpans)gerecht te bereiden. Door de lage temperatuur blijven waardevolle voedingsstoffen intact. Bovendien smelten smaken samen door de langzame garing. Een kenmerk van de slowcooker is de aardewerken binnenpot. Waarom een slowcooker? Vitamines en mineralen blijven behouden! Deel de dag in naar behoefte, terwijl de Crock-Pot slowcooker […]